Kategóriák: Hírek

Kitolhatják a nyitvatartási időt, ezzel együtt pedig a kijárási korlátozás kezdetét

Négyzetméter alapon lehetnek majd nyitva a boltok, és nagy valószínűséggel április 19-én nyithatnak ki az oktatási intézmények – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában március 26-án, pénteken.

Orbán Viktor elmondta, hogy reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák. Hozzátette, hogy mivel a boltok előtt sorok alakulhatnak ki, megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt, ezzel együtt pedig a kijárási korlátozás kezdetét. A részletszabályokról jelenleg is tárgyal az operatív törzs.

A kormányfő kiemelte, hogy egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb – vagy akár minden – uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz.

A kormányfő elmondta azt is, hogy tegnap 275 embert vesztettünk el, 11823 beteg van kórházban, 1480 ember pedig lélegeztetőgépen. Orbán Viktor köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik, mint fogalmazott, emberfeletti munkát végeznek.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy 10343 tartalékágy és 1693 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de a hatékonyabb védekezés érdekében átcsoportosításokat hajtanak végre, és külsősöket is bevonnak. Mint mondta, ötszáz egészségügyi szakképesítéssel rendelkező ember és 1200 orvostanhallgató is jelentkezett, hogy bekapcsolódjanak a védekezésbe.

Végül elmondta, hogy jelenleg 400 ezer vakcina van kint az orvosoknál, amivel oltanak és a mai napig 1.803.533 fő kapott már legalább egy vakcinát és nemsokára eléri a hatszázezret azok száma, akik a második oltást is megkapták. Ezen felül 250 ezer orosz vakcina van a raktárban, amit még ellenőriznie kell a tiszti főorvosnak, valamint 517 ezer olyan oltóanyag is rendelkezésre áll, amiből második oltás lesz.

Forrás: origo.hu / MTI
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megosztás