Zebrán ütötte el a gyalogost

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádiratot nyújtottak be azzal az esztergomi férfival szemben, aki a gyalogos-átkelőhelyen ütött el egy embert. A férfit felfüggesztett fogházbüntetésre ítélhetik.

A vádirat szerint a férfi 2020. január 18-án személygépkocsit vezetett Esztergom-kertváros lakott területén, a Damjanich utcában Dorog irányából Esztergom felé. Előtte jármű nem haladt, ugyanakkor a szemből érkező forgalom folyamatos volt.

A férfi a vele szemben haladó járművek takarása miatt a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen lévő forgalmi helyzetet áttekinteni nem tudta, ennek ellenére a gyalogos-átkelőhelyet nem fokozott óvatossággal, hanem a megengedett 50 km/h sebességet meghaladó, 63-67 km/h közötti sebességgel közelítette meg.

Emiatt a férfi nem észlelte megfelelő távolságról a zebrán szabályosan átkelni szándékozó sértettet, nem biztosított áthaladási elsőbbséget a részére, és bár  vészfékezett, a jármű elejével a gyalogosnak ütközött.

A baleset során a gyalogos többszörös csonttörést szenvedett el, amelyek tényleges gyógytartama két hónap.

Az esztergomi rendőrség nyomozását követően benyújtott vádiratban az ügyészség a  indítványozta, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést és járművezetéstől eltiltást szabjon ki.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó