Kategóriák: Hírek

Mintegy másfél millió védettségi igazolványt állítottak ki

Közeledünk a harmadik hullám csúcsához. A lazításnak még nincs itt az ideje, de már csak hetekben és napokban kell számolnunk a nyitásig – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 18-ai, csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy ha az oltási számokat nézzük, akkor az unióban továbbra is a második helyen állunk Málta után. Fontos az is, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, és csökkentsük a kapcsolatok számát. Mindemellett, ha kellően sokat oltunk, akkor nem lesz negyedik hullám, amire továbbra is törekszik a kormány. Már nem években és félévekben, hanem csak hetekben és napokban kell számolni a lazításokig – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a jelenlegi információk szerint a harmadik hullám várhatóan március végén fog tetőzni. A többlépcsős nyitás pedig már néhány héten belül elképzelhető, viszont a szabadtéri fesztiválokra várhatóan nyárig még várni kell. A következő hetek terveit pedig Orbán Viktor miniszterelnök jelenti majd be péntek reggel a Kossuth Rádióban.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy az egészségügyben van szabad kapacitás még: további 11 ezer szabad kórházi ágy és 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van. 

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a nyitás érdekében indult konzultáció nagyon népszerű volt, hiszen soha ennyien nem töltöttek még ki online konzultációt. A konzultációt ma este nyolckor zárják le, és az eredményeket a hétvégén nyilvánosságra hozzák, majd az eredmények ismeretében döntenek a különféle lépésekről.

A miniszter kiemelte azt is, hogy aki akár oltást kapott, akár a betegségből felépült, az védettségi igazolványt kap postán. Eddig 1.440.000 védettségi igazolványt állítottak ki, ebből 1.119.000 ember az oltás miatt, 321.000 ember pedig azért kapja meg, mert átesett a betegségen. A jelenlegi adat szerint ebből már 1,2 millió igazolványt postára is adtak. A védettségi igazolványok által nyújtott kedvezményekről viszont egyelőre még nincsen döntés.

Forrás: Kormányinfó / origo.hu
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás