Kategóriák: DorogHírek

Sikeres volt a lebomló csomagolóanyagok tesztelése a dorogi Richter Ebédlőben

A Richter Ebédlőben a tavalyi év végén, egy dorogi családi vállalkozás, az UgrinPack-Erdősi Kft. egy hónapon keresztül tesztelt egy Magyarországon is egyedülálló, új környezetvédelmi rendszert. A projekt kiértékelése az elmúlt napokban történt meg.

A rendszer egyedisége abban rejlik, hogy a vállalkozás a vendéglátásban használt, egyszer használatos műanyag csomagolások helyett teljesen lebomló csomagolóanyagokat biztosít a vendéglátósok számára, és a képződő hulladékot – ételmaradékokkal együtt – begyűjti, majd abból biokomposztot állít elő.

A közétkeztetésben, – ha teszt jelleggel is – az országban elsőként azért csatlakozott a Richter dorogi gyáregysége ennek a komplex biohulladék-menedzsment rendszernek a kipróbálásához, mert a pandémia miatt bevezetett, megnövekedett mennyiségű, műanyag, egyszer használatos hulladék így környezetbarát és fenntartható módon került hasznosításra.

Az egy hónapos tesztet követően a komposztálás nyolc hétig tartott, majd ezt követte a biokomposzt utókezelése és rostálása. A richteres dolgozók fegyelmezettségének és a tesztet kísérő hatékony kommunikációnak köszönhetően a begyűjtött hulladékokban meglepően alacsony szintű volt az idegen anyagok aránya. Ha ez magas lett volna, akkor a begyűjtött hulladék komposztálhatatlan marad. A teszt során begyűjtött homogén, kiváló összetételű hulladéknak köszönhetően a projekt rendkívül sikeresen zárult, melynek eredményeképpen kitűnő pH-értékű biokomposzt keletkezett.

Az UgrinPack-Erdősi Kft. tulajdonosai köszönetet mondtak mindazoknak, akik lehetővé tették ennek a teljes körforgásos projektnek a kipróbálását, így többek között a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének és dolgozóinak. Dorog Város Önkormányzatának, a Pizza Casa Luigi tulajdonosának, a Richter Ebédlő csapatának, az Amco Kft-nek, és a Profikomp Zrt-nek.

Előzmény: Habár a lebomló ételcsomagolási rendszert a Zing Burger közreműködésével már tesztelte a cég a vendéglátás streetfood területén, azonban szükséges volt az új környezetvédelmi rendszer közétkeztetésben való kipróbálására is. Az összehangoltságot igénylő teszthez helyben, vagyis Dorogon kerestek partnert. A családi vállalkozás a helyi önkormányzat segítségével került kapcsolatba a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységével. A gyáregység vezetése és a gyár területén belül működő Richter Ebédlő üzemeltetője nyitott volt a rendszer tesztelésére, így ez 2020. végén meg is valósulhatott. A teszt ideje alatt az étteremben használt műanyag csomagolások helyett száz százalékban lebomló csomagolások kerültek bevezetésre. A csomagolások lezárásához használt gépet az Amco Kft. biztosította. A csomagolások használat után, ételmaradékokkal együtt a tesztelésbe bevont üzemek hulladékszigeteihez elhelyezett kukákban kerültek begyűjtésre. A kukákat és a benne lévő hulladékot az UgrinPack illetve a vele egy klaszterben működő ProfiKomp Kft. gyűjtötte be és komposztálta.

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.
Képek: UgrinPack-Erdősi Kft.