Kategóriák: EsztergomHírek

Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki dr. Négyesi Lajost

Dr. Négyesi Lajos ezredest, esztergomi hadtörténészt Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesítette.

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott. A koronavírus-járvány miatt későbbre halasztják az elismerések átadását, de a kitüntetésben részesítettek névsorát az ünnep napján nyilvánosságra hozták.

Dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszékének egyetemi docense a mohácsi csata egykori helyszínén folytatott kutatásai, valamint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kiállítóterének összeállításában, illetve a csatában részt vevő magyar hősök emlékének ápolásában betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként kapta meg a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

„A hadtörténész általában könyvtárakban, levéltárakban kutat különböző hadi események után, tanulmányozza a csaták körülményeit: helyszín, időjárás, hadak felszereltsége- száma-összetétele, taktikája, stratégiája, fegyverek technikája. Négyesi Lajos mindig kimegy a terepre kutatni. Első terepgyakorlatát 1986-ban Veszprémben aknakeresővel végezte. Veress D. Csaba történész szerettette meg vele a hadtörténelmet. A régi dolgok érdekelték, régész, történész szeretett volna lenni már gyermekkorában. Veszprémben, a királynők városában született, 1997-ben költözött a feleségével és két lányával Esztergomba, és azóta is itt él. Munkahelye a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztály titkára, a Honvéd Kulturális Egyesület Hadtörténelmi Tagozat vezetője, és a Don-Kanyarnál elesett máig ismeretlen magyar katonák után kutat, neveiket segíti a Voronyezsi gránit emléktáblára rávésetni. Katonai tapasztalatai: mélységi felderítő csoportparancsnok, zászlóalj hadműveleti tiszt, hadtest mélységi főtiszt, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hadtörténelem oktató, egyetemi adjunktus. 1995-ig 230 ejtőernyős ugrást hajtott végre. Kutatási területe a középkori magyar és egyetemes hadművészet, csaták története, csata- és hadszíntérkutatás.” – Hámosné Szőke Anna / Helischer József Városi Könyvtár (2018).

Forrás: MTI / Helischer József Városi Könyvtár
Fotó: Nyári Andrea