Kategóriák: EsztergomHírek

Széchenyi-díjat kapott Prokopp Mária

Áder János köztársasági elnök Széchenyi-díjat adományozott dr. Prokopp Mária művészettörténésznek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritájának.

A koronavírus-járvány miatt későbbre halasztják a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra hozták.

Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során az egyetemes és a magyar művészettörténet területén folytatott kiemelkedő színvonalú munkája, mély hivatástudatát megfellebbezhetetlen szakmai tudással ötvöző, könyvek, publikációk és ismeretterjesztő előadások sorát felvonultató életműve elismeréseként adományozták dr. Prokopp Máriának a díjat – írja Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a Facebook oldalán.

Prokopp Mária 1939. március 25-én született Budapesten. 1962-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) művészettörténet-történelem szakán szerzett diplomát. 1976-ban szerzett kandidátusi fokozatot az itáliai trecento festészet közép-európai falfestészetre gyakorolt hatásáról írt disszertációjával. 1995-ben habilitált az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1962-től 1968-ig az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban és az Esztergomi Vármúzeumban dolgozott. 1969-től az ELTE BTK Művészettörténeti tanszék tudományos munkatársa, majd főmunkatársa, 1993-2001 között docense, 2001-től egyetemi tanára volt, jelenleg az egyetem professor emeritája. Oktatói és kutatói tevékenységének területe a 13-15. századi itáliai, magyar és közép-európai képzőművészet. Könyvei jelentek meg Giottóról, Sassettáról, Lorenzettiről és más itáliai mesterekről, valamint a magyarországi késő gótika művészetéről. Az MTA Művészettörténeti Bizottságának tagja, a Művészettörténeti Értesítő szerkesztőbizottsági tagja, a Péter András Alapítvány és a Szent István-díj Alapítvány elnöke. 2019-ben megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2020-ban A Magyar Kultúra Lovagja címet. 2020-ban Perpetuum mobile címmel jelent meg az életpályáját bemutató könyv.

Háttér: az Országgyűlés 1990. január 25-én döntött arról, hogy a korábbi Állami Díj helyett Széchenyi-díj adományozható annak, „aki a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ér el”. A díj megosztva is adományozható közös alkotás, együttesen elért eredmény esetén.A kitüntetésre javasolt személyekre az e célra létrehozott bizottság ajánlása alapján a kormány tesz előterjesztést, a díjakat a köztársasági elnök adományozza március 15-e alkalmából. A címet az államfő a kormány előterjesztésére vissza is vonhatja attól, aki erre érdemtelenné vált.

Forrás: MTI / Hernádi Ádám Facebook oldala
Borítókép: Tóth Gábor (Vasárnap.hu)

Megosztás