Kategóriák: HírekTát

Feldíszítették a táti tojásfát

Immáron harmadik alkalommal díszítették fel a Tát város Központi Rendezvényterén található mezei juhart. A vírushelyzet miatt a díszítés szűk körben történt, de a szép húsvétváró kezdeményezéshez bárki csatlakozhat további hímes tojások elhelyezésével.

A kezdeményezésről Pécsi Lindával, a Táti PARKolók csoport tagjával beszélgettünk.

– Három évvel ezelőtt milyen indíttatásból kezdtétek a fát feldíszíteni?

– A tojásfa ötlete egy táti lakostól származik, aki a Táti PARKolók csoporton keresztül keresett meg minket, és vetette fel a javaslatot. Nagyon tetszett a kezdeményezés, így belevágtunk, remélve, hogy nemcsak egyszeri esemény lesz az ötletből, hanem új hagyományt is teremtünk.

– Miért pont erre a fára esett a választásotok?

– Azért választottuk ezt a fát, mert Tát egyik frekventált részén, a Központi Rendezvénytéren található. Egy mezei juharról van szó, mely bokorfának fejlődött, így mivel nincs magas törzse, könnyen díszíthető. Az alakja is csaknem szabályos, valamint szoliter fa, ami azt jelenti, hogy magányosan áll, közvetlen környezetében nincsenek más növények, így jól érvényesül a díszítés és a tér minden pontjáról remekül látható.

– Az elmúlt évben hányan csatlakoztak a kezdeményezéshez, azaz hányan helyeztek el tojást a fán?

– Az első – amolyan próbaévben – kezdésként csupán néhányan helyeztünk tojásokat a fára, majd ezután tettük közzé a felhívást, hogy várjuk mindenkitől szeretettel a díszeket, egészen húsvétig. Az ünnep eltelte után, mikor leszedtük őket, már több mint 800 tojást számoltunk össze! Ez azt jelenti, hogy akár száznál is több lakos vehetett részt a díszítésben, és járult hozzá a gyönyörű tojásfához!

– A tojásokat kik festették? Van civil szervezetetek vagy egyesületetek?

– A megvalósítás a Táti PARKolók csoport tagjainak köszönhető, de a tojásokat mindenki egyénileg festi, díszíti. Bárki, bármilyen húsvéti díszt, tojást – legyen akár kézzel festett vagy vásárolt – elhelyezhet a fán, amire kifejezetten buzdítunk is minden kedves táti lakost!

Megosztás