Több százmilliós vagyoni hátrányt okoztak

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vesztegetés bűntette, költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt vádat emelt azzal az esztergomi vállalkozóval és társaival szemben, akik 2014. évtől 2018. évig fiktív számlák felhasználásával összesen 308.012.774 Ft vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének.

Az elsőrendű vádlott az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságokkal ingatlan bérbeadással foglalkozott egy esztergomi irodában. 2014. évtől több gazdasági társaságnak adott át valótlan adatokat tartalmazó számlákat, abból a célból, hogy a gazdasági társaságok képviselői a gazdasági társaságok bevételei után fizetendő ÁFA összegét jogosulatlanul, több évig rendszeres haszonszerzésre törekedve csökkentsék. A valótlan adatokat tartalmazó számlákat olyan gazdasági társaságok nevében állították ki, mely gazdasági társaságok ügyvezetését az elsőrendű rendű vádlott által megbízott személyek csupán névleg vállalták el, a gazdasági társasággal ők gazdasági tevékenységet nem végeztek. Volt olyan eset, amikor az ügyvezetők fizettek a fiktív számlákért elsőrendű vádlottnak.

A névleges ügyvezetők által vezetett gazdasági társaságok által kiállított számlák fiktivitása vagy abban állt, hogy bár a gazdasági esemény megvalósult az nem a számlát kibocsátó gazdasági társaság és a számlát befogadó gazdasági társaság között jött létre, vagy abban, hogy a számlákon szereplő gazdasági esemény ténylegesen egyáltalán nem valósult meg.

Az ügyészség összesen húsz vádlottal szemben költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége, közülük három vádlottal szemben ezen felül vesztegetés bűntette miatt is vádat emelt. Az ügyészség a húsz vádlottból tizenkét vádlottal – köztük a fiktív számlákat befogadó ügyvezetőkkel, valamint egyes strómanokkal – egyezséget kötött.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék az ügyészség által kötött egyezségeket hagyja jóvá, továbbá az első rendű vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra, a többi vádlottat pedig felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint pénzbüntetésre ítélje.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó
Borítókép: illusztráció