Harminckét órán át készül a kovászos kenyér Esztergom-Kertvárosban

Gombos Pék Műhely néven nyílt meg Esztergom legújabb kézműves kis péksége. A tulajdonos eltökélt szándéka, hogy magas minőséget képviselő termékeket készítsen és forgalmazzon.

A helyben készült egészséges, minőségi alapanyagokból és magas szaktudással készülő áruk iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a hangsúlyt elsősorban a kovászos technológiával készülő kenyerekre, illetve az egyéb adalékmentes pékárura helyezik. Virágostóth Krisztián Berthold Gábor tulajdonossal beszélgetett.

Kérem mutassa be a Gombos Pék Műhelyt. Mit érdemes tudnunk róla?

– A pékműhely egy profilváltás és egy új személyes érdeklődési terület eredménye. A pék szakmát két éve tanulom. Az iskolában nem csak papírt, hanem sok barátot is szereztem, valamint kis és nagy pékségekben jártam tanulni. Megismertem az ipari és a kézműves termelést, illetve minden gyakorlati helyemre csak a legnagyobb elismeréssel gondolok vissza. Ez egy kőkemény szakma, de ha sikerül közel maradni a vásárlókhoz, akkor hihetetlen pozitív módon fel tudja tölteni az embert. Szeretném, ha a mi pékműhelyünk is egy olyan hely lehetne, ahol a vásárló, ha bekukkant az ablakon, akkor a bolt mellett láthatja a technológiát, az eszközöket és a gépeket is.

Miben különbözik a Gombos Pék Műhely egy átlagos üzlettől?

– Termékeinket helyi bisztrókba, éttermekbe is kiszállítjuk. Mindig is olyan pékséget szerettem volna, ahol a friss áru utaztatása maximum 4-5 métert jelent. Régen így működtek a kisebb pékségek és erre ismét van igény. A pékműhely egy nagy udvar hátsó részében található. Az adottság a továbbiakban nagyon sok lehetőséget kínál még esetleg gasztro, illetve kulturális vonalon is. Ez most az alappillér, amit folyamatosan építünk tovább.

Milyen típusú péktermékeket forgalmaznak?

– A fő termékünk a harminckét órán át készülő kovászos kenyér. Ennek hihetetlen sok változata lehetséges, néha mi is meglepődünk, hogy mi minden jut eszünkbe. Szeretnénk jó, változatlan formájú kifliket készíteni. Előzetes visszajelzések szerint a fonott kalács lesz még nagy kedvenc. Ezek hagyományos élesztős termékeknek számítanak.

Miért Esztergom-Kertvárost választotta a műhely központjának?

– Itt található a családi vállalkozás, Nagyapám vásárolta, majd apukám átépítette. Most jövök én. Egyébként harminc évig gombüzemként működött. Innen ered a neve is.

Kinek ajánlaná a Gombos Pék Műhelyben készült péktermékeket?

– Aki szeretne egy hangulatos kertben vásárolni és aki nem akarja idő előtt kidobni a pékárut. A kenyerünk 5-6 nap múlva is élvezhető és a kifliből sem lesz fegyver másnapra.

Hogyan viszonyulnak a változó igényekhez? Készítenek gluténmentes termékeket, kiszolgálják a lisztérzékeny vevőket is?

– Ez nem a mi profilunk. Én szeretem a rendes kenyeret, ezért is csinálom. Tudom, hogy sok embernek gond a glutén. Vannak is szuper, erre szakosodott pékségek, laktózmentes termékeink viszont lesznek!

A Facebook oldalukon látható, hogy március 9-én nyitották meg a pékműhely melletti boltot. A nyitás napjára milyen akciókkal és meglepetésekkel készültek a vásárlók és vendégek számára?

– Annyira új nekem, illetve kollégáimnak a bolt és a folyamatos termelés, hogy először is szeretném túlélni az első pár napot, utána már az akciókon fogjuk törni a fejünket. Természetesen a Facebook oldalunkon egy spontán akció bármikor előfordulhat. Testvérem és munkatársam cukrász, ő készül spéci kekszekkel. 

Tervezik, hogy a közösségi médiában aktívan jelen lesznek?

– Igen, természetesen. A trendek arra mutatnak, hogy egy sikeres vállalkozáshoz a közösségi médiában való jelenlét is fontos. Az online térben is szeretnénk megmutatni, hogy mindennapjainkban mivel is foglalkozunk, így a vásárlók még jobban megismerhetnek minket.

A Sátorkői úti üzletük nagyon jó közlekedési adottságokkal rendelkezik. A szomszédos településekről érkező vevőkre is számítanak?

– Az átmenő forgalomra alapozunk. Szeretnénk, ha nálunk vennék meg a vacsorára való friss pékárut és ne az egész nap az autóban aszalódott kenyér kerüljön az asztalra.

Közintézmények és cégek számára is fognak szállítani péktermékeket vagy csak magán személyek számára lesz elérhető?

– A jövőben is meg szeretnénk tartani a „kis pékség” jellegünket, a helyi emberek és helyi kisvállalkozások fontosak számunkra. A növekedés elkerülhetetlen, de a lépték mindig elsődlegesen a lokális piac.

A vállalkozások életében az első év mindig kritikus. Milyen célokat jelölt meg a vállalkozása számára az első év végére?

– Természetesen az első az, hogy minél több elégedett vásárlónk legyen. Az infrastruktúránk lassan és átgondoltan épült fel. Stabil a hátterünk, így viszonylag nyugodtan tudunk dolgozni. Szóval egy ekkora pékségnek a napi ötszáz kenyér már lehet egy cél.