Újabb sikeres akciót szerveztek a Szemétirtók

A Szemétirtók lelkes önkéntesekből álló csapata március 7-én, vasárnap a 117-es út esztergom-kertvárosi szakasza mentén gyűjtötte a hulladékot. Tevékenységük eredményeként kétszer másfél kilométer hosszúságú árokszakasz tisztult meg.

A reggel 9 órai találkozót, majd a kesztyű és mellényosztást követően útra indultak a résztvevők. A megbeszéltek szerint szakaszokra bontották a távot és helyet foglaltak a 117-es út szemétlerakó, illetve kertvárosi OMV kút közötti szakaszán.

A zsákok hamar megteltek, ami sajnos annak köszönhető, hogy a közlekedők szemétgyűjtőnek nézik a vízelvezető árkokat. Az önkéntesek a napos, kissé hideg időben lelkesen dolgoztak, még a cigarettacsikkeket és az üvegszilánkokat is felszedték, nem beszélve arról, hogy egyes helyeken több rétegnyi falevél alól kellett kiszedniük az italos dobozokat és a flakonokat.

Lieber Tamás, a Szemétirtók csoport tagja szerint a felgyülemlett szemét mennyisége ott volt a legnagyobb, ahol jellemzően tovább várakoznak az autósok. Ezt különösen a benzinkúti kereszteződésnél figyelték meg, ahol a kényszerű megállás alatt sokan megszabadulnak a hulladékaiktól, de vannak olyan „felelősségteljes” emberek is, akik egyszerűen otthon bezsákolják a lomot és a kommunális hulladékot, majd kiteszik az út mellé.

„Tudjuk, hogy ez a kép sajnos az egész országra jellemző. A főutak melletti árkok szinte mindenütt így néznek ki. Az útszéleket valóságos csikkszőnyeg borítja, a sok egyéb autóból kirepülő hulladék mellett. Tágabb környezetünkben ezeket az állapotokat láthatjuk például a 10-es főút mentén Óbuda és Dorog, vagy Pilisjászfalu és az M0-ás felhajtó (Zsámbéknál) között.” – tette hozzá Lieber Tamás.