Kategóriák: Heti NovellaHírek

Heti novella – Schmöltz Margit: Szabó Lászlók

A Heti novella című új kulturális sorozatunkban hétről hétre egy-egy író novelláját publikáljuk. Elsőként az esztergomi könyvtárigazgató egyik alkotásával ismerkedhetnek meg.

Schmöltz Margit – Szabó Lászlók

Három Szabó Lászlót ismerek.

Lacika mindent úgy tudott elmesélni, mit elmesélni, előadni, mintha éppen ő maga találta volna ki. A földrajz órán hallott fél mondattal okította kishúgát, Facebook-bölcsességekkel csajozott – nem sok sikerrel. Sűrű pattanásai és tudálékossága elriasztották a lányokat. De aztán később, a szakácsiskolában, ahová főképpen értelmileg akadályozott diákok jártak, megtalálta a közönségét. Minden szem rá szegeződött, amikor elmesélte, hogyan kell derelyét szaggatni.

Lackót csak és kizárólag a kerekek érdekelték, meg minden, ami kerekeken gurult. Traktor, vonat, bicikli, autó – egyre ment. Ha beszélgetni kellett, mindig erre terelte a szót, akárcsak az érett alkoholisták, akik minden mondatukba belefűzik kedvenc italukat. Közlekedésmérnök lett belőle és egy fogtechnikus lányát vette feleségül.

Lacus az a típus volt, aki sosem indult el rögtön valahová, hanem mindig szöszmötölt egy keveset. Megnézte a gázkazánt, újra ellenőrizte, be vannak-e csukva az ablakok és még bekapott egy falat kekszet. Ja, és átvette a másik mellényét, mert abban nem izzad annyira. Vagy ha izzad is, legalább jól néz ki. Már nem emlékszem, hogy mit mondott pontosan, talán a csokigyárban dolgozott, emulgeálószer-adagolóként, ha ott egyátalán van ilyen.

Szóval három Szabó Lászlót ismerek, de hogy melyikük ülhet börtönben, arról fogalmam sincs.

– Tudod, az a Szabó Laci, akit ismersz!

Akkor gondolkodtam el, hogy mindegyikük megváltozott, és igazából már egyiküket sem ismerem.

Schmöltz Margit 1972-ben született Esztergomban, ma is itt él. Regényeket, novellákat, meséket ír, az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár igazgatója. Székesfehérváron nőtt fel. A Debreceni Egyetemen informatikus könyvtáros, az ELTE-n kulturális menedzser szakon végzett. Korábban tudománytörténettel foglalkozó, ismeretterjesztő művei jelentek meg. Regényíróként a női lét kérdései, az orvostörténet furcsaságai izgatják. Műveiben ragaszkodik a történelmi hitelességhez, ugyanakkor történetszövése meseszerű. A mindennapi élet apró rezdüléseit, a hétköznapi emberek hitét, gyötrelmeit, betegségeit helyezi művei középpontjába. Írásai több rétegűek. Világépítő író, figurái, bizonyos szálak több munkájában is felbukkannak. Kő kövön című történelmi regénye után, 2020-ban “A sólyom szárnyat bont” címmel jelent meg legújabb műve, amely Anonymusról szóló trilógiájának első kötete.

Bővebben az írónőről>>

Megvásárolható könyvei a Bookline-on>>

A sorozathoz kapcsolódó további novellák ide kattintva érhetők el!

Megosztás