Kategóriák: DorogHírekSport

Viharsarki erőpróba

Az elmúlt fordulóban gól nélküli döntetlennel csapatunk újabb ponttal gazdagodott és tartja a 15. helyét a tabellán. A hétvégi folytatás minden szempontból komoly próbára teszi a dorogiakat, hiszen nem csupán egy kiadós túra vár rájuk, de Békéscsabán nem sok babér termett a korábbiakban, sőt a Békés megyei alakulat ellen rendre fennakadnak. Jelenlegi helyzetünkben viszont a további pontok megszerzése létfontosságú, így ezúttal sem lehet más célkitűzés a mérkőzésen, mint legalább egy pont. A találkozóra február 28-án, vasárnap 14 órai kezdettel kerül sor az Előre stadionban – Szabó Gyula cikke.

Pályaválasztóként, de semleges pályán, Tatabányán küzdött meg csapatunk a Kazincbarcika ellen egy ki-ki meccsen. A kiegyenlített erők küzdelmében gól nélküli pontosztozkodás született. Mindkét oldalon a szórványos helyzetek között egy-két komolyabb lehetőség is adódott, de mindkét kapus remek hárítással óvta meg kapuját a góltól. Bár a mieink iparkodtak, azonban ezúttal nem volt meg az a kis plusz, amivel megnyerhették volna a roppant fontos találkozót. Igaz, alapembereink közül többen is hiányoztak és Szedlár Zoltán is csak a hajrában kapott játéklehetőséget. Támadóink közül ezúttal Szabó Lukas volt a legaktívabb és a lábában is volt a győztes gólt, de sajnos benne is maradt.

A legnagyobb dorogi lehetőségnél Szabó Lukas tiszta helyzetét követően a hosszú alsó sarokra tartó lövést bravúrral tolta ki a barcikai kapus

A forduló rangadóján a Vasas biztosan verte otthon a Budaörsöt 3-1-re, míg az idén eddig nem túl meggyőzően szereplő listavezető Szegeden ütötte ki ellenfelét. Az első játékrészben még kereste a fogást a Loki a vendéglátókon, a második félidőben aztán alaposan megszórta őket és teljesen megérdemelten nyert végül 5:0 arányban. A feljutásra is esélyes Gyirmót ragyogó sorozata folytatódott, amely hazai környezetben a Siófokot 2-0-ra legyőzte. Szorosabb meccset, de összességében megérdemelt hazai sikert hozott a Pécs-Csákvár összecsapás, amelyet 1-0-ra hoztak a mecsekiek. Ugyancsak hasonló soványka 1-0-ás hazai győzelemmel zárult a Nyíregyháza-Győri ETO, valamint az Ajka-Haladás mérkőzés. Kiesési rangadó volt Kaposváron, ahol a somogyiak az újonc Szentlőrincet fogadták. Talán a nagy tét miatt is, de igen felpaprikázott hangulatban folyt a meccs már az első percektől kezdve. A találkozó elején gyors gólváltást követően csak a második félidőben jutott újra előnyhöz a hazai alakulat, amely a végén újabb góllal be is biztosította a győzelmet, 3:1 arányban. A legnagyobb meglepetést a sereghajtó 2-0-ás sikere jelentette hazai pályán az eddig nagyszerűen szereplő Szolnokkal szemben. A Tisza-partiak aligha gondolták, hogy pont a DEAC ellen fog megszakadni a kitűnő, három hónapon és 11 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatuk, amely éppen a Dorog elleni 3-2-es hazai győzelmükkel vette kezdetét. Győzelmünk esetén a 13. helyre léphettünk volna előre, viszont a döntetlennel  csapatunk megtartotta a 15. helyét. Azonban az üldözőkkel szembeni előnyünk még igencsak törékeny, ráadásul a közvetlen mögöttünk helyet foglaló Szentlőrinc eggyel kevesebb mérkőzést játszott, akárcsak a kieső pozícióban lévő Kazincbarcika is.

Szerdán fordulót rendeztek a Magyar Kupában, ahol a nyolcaddöntőt követően a korábban amúgy is megfogyatkozott másodosztályú csapatok közül, most már csak a Debrecen maradt hírmondónak a további hét NB I-es csapat társaságában.  Igaz, a Loki a szintén NB II-es Siófokkal szemben jutott tovább hazai pályán, mégpedig hosszabbítás utáni 2-1-es győzelmével. A Haladást a Kisvárda verte ki a kupából 1-0-ás győzelmével. A bennünket búcsúztató Ferencváros is kiesett, pedig ezúttal nem csak ideális pályaviszonyok közepette, de egyenesen hazai környezetben játszhatott. Ennek ellenére a vendég Videoton 2-1-re verte a zöld-fehéreket, így a fehérvári gárda jutott a 8-közé, ahol majd a Budafokkal meccsel a negyeddöntőben.

Egy korábbi békéscsabai vizitálásunk során villanyfényes meccsen nagy tömörülés a csabaiak kapuja előtt (forrás: 1912előre.hu)

A hétvégi vendéglátóink Soroksáron léptek pályára legutóbb, ahol 2:0 arányú vereséget szenvedtek. A csabaiak ezzel együtt is masszív középcsapatnak számítanak, s pozíciójuk nincs igazán veszélyben. A teljességhez hozzátartozik, hogy erejüket és kvalitásukat tekintve az élmezőnyhöz tartozhatnának, ám a járványhelyzet talán őket sújtotta a leginkább, hiszen a ősz folyamán hétről hétre nagyon foghíjasan tudtak kiállni a mérkőzéseikre, amelyeket rendre el is buktak. Az előkelő 5. helyről egészen a 13. helyig zuhantak vissza. A lila-fehérek támadó felfogásban játszanak, így a Győrben alkalmazott taktika akár eredményes is lehetne számunkra. Ahhoz viszont a stabil védelem mellet a középpályásainkon is rengeteg múlik. A taktikai fegyelmen felül minden játékosunknak tudása legjavát kellene adnia és minden bizonnyal egy esetleges pontszerzéshez is muszáj lenne gólt szerezni. Azonban amíg a győriekkel szemben meglehetősen eredményes szereplés jellemzi mérkőzéseinket, a csabaiak ellen viszont a legkevésbé vagyunk szerencsések. Legutóbb, tavaly augusztus végén éppen ők szakították meg öt meccsből álló veretlenségi sorozatunkat, amely során 11 pontot szereztek a mieink, viszont odahaza 2-0-ra kikaptak a viharsarkiaktól. Vendégként 2018. november 7-én ütköztünk meg ellenük utoljára, s 2-1-es vereséggel távoztunk. Még az első negyedóra elején a hazaiak szereztek vezetést, amelyet 5 perccel később Vigh Ádám kiegyenlített, a 60. perc pedig meghozta a házigazda győztes gólját. Csabáról 2017 május végén egy gól nélküli döntetlennel sikerült utoljára ponttal távozni.

Ez lesz a két csapat egymás elleni 16. tétmérkőzése. Az eddigi 15 találkozón 4 dorogi győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség; 20:24-es gólarány született.

Idegenbeli mérlegünk: 6 meccsen 1 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség; 5:11-es gólaránnyal. 

Ellenfelünk sorait továbbra is három egykori játékosunk, Bora György, Kitl Miklós és Paudits Patrik erősíti. Érdekesség, hogy a legutolsó Békéscsabán játszott mérkőzésünkön Kitl és Paudits nem csak játszott a dorogi csapatban, de éppen egymást váltották egy csere alkalmán. Sok múlik azon, hogy a védelem mennyire tudja semlegesíteni a gólerős és legtöbbször elemében játszó Paut. Egy esetleges pontszerzés is nagy bravúrnak számítana, amellyel felértékelődne a Barcika elleni döntetlen. Alapjába véve a dorogiak lehetnek motiváltabbak, egyben nekik van igazán veszíteni valójuk, azonban a Békéscsaba is javítani igyekszik az elmúlt fordulók nyeretlenségén és feltétlen győzni szeretne. Saját bevallásuk szerint is a Dorog mumusának tartják magukat, s teljes joggal, amely a hazaiak reményeit táplálja.

Szabó Gyula