Négy sérültje lett a szabálytalan előzésnek

Vádiratot nyújtottak be azzal a férfival szemben, aki Esztergom irányából Tát felé egy járműsort úgy előzött, hogy annak feltételei nem álltak fenn, az emiatt bekövetkezett balesetben a vétlen személygépkocsi mind a négy utasa megsérült.

A vádirat szerint a férfi 2019. május 25-én a 11-es számú főúton Esztergom irányából Tát felé vezette a személygépkocsiját, amellyel a megengedett 90 km/óra sebességhatárt megszegve, legalább 106-114 km/h sebességgel haladt. Eközben meg kívánta előzni a vele azonos forgalmi sávban és irányban egymás mögött haladó járműsort. A járműsorban haladt a sértett által vezetett gépkocsi. A vádlott a forgalmi helyzetet rosszul mérte fel, amikor áttért a bal oldali forgalmi sávba. Az elkövető elhaladt két gépkocsi mellett, amikor szemből érkezett egy gépkocsi, amely intenzíven fékezett és jobbra kitérő kormánymozdulatot végzett. A vádlott a frontális ütközést csak úgy tudta elkerülni, hogy a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba visszatért, ekkor azonban a járműve jobb első részével nekiütközött a sértett személygépkocsija bal hátsó részének.

A vétlen személygépkocsi az ütközés következtében a személygépkocsi lesodródott az úttestről egy élőfának csapódott, amely miatt mind a négy utasa megsérült. A vétlen sofőrnek csigolyatörése, egyik utasának bordatörése és tüdősérülése, a gyermekkorú utasnak közvetetten életveszélyes koponya sérülése és kulcscsonttörése, a negyedik utasnak nyolc napon belüli sérülése keletkezett. A balesetet okozó vétkes sofőr nem sérült meg.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a gondatlan sofőrrel szemben az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, valamint járművezetéstől eltiltást szabjon ki.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó