Miképp zártuk 2020 lakásárak tekintetében és mire számíthatunk idén?

Év eleje lévén érdemes átfutni a tavalyi ingatlanárak alakulását térségünkben. Megnézzük 2020 utolsó hónapjában mennyiért lehetett házat venni a Dorogi-medence településein, illetve mi jellemezte a lakásárak tekintetében Esztergomot.

Nem feletkezünk el továbbá egy kis előrevetítést adva a várható ingatlanpiaci történésekről, ugyanis számos változást hozott már most magával 2021.

Ilyen árban találsz házat a Dorogi-medence településein!

A tavalyi év zárásaképpen az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készítettünk egy összevetést arról, miképpen alakultak decemberben a családi házak négyzetméter árai a Dorogi-medence településein.

A legolcsóbban Tokodon lehetett az év végén házat vásárolni 193 ezer Ft/nm áron, vagyis egy 100 négyzetméteres ház esetében ez 19,3 millió forint körüli piaci árat jelent. Eközben Táton ugyanekkora házat átlagosan 20,3 millió forintért, Nyergesújfalun 21 millió forintért, Csolnokon pedig 22,3 millió forint környékén lehetett családi házat találni.

Dorogon, Leányváron és Tokodaltárón egy fokkal már drágábbak voltak az ingatlanok 2020 utolsó hónapjaiban, hiszen ezen településeken 100 négyzetméter 28,4 millió, 28,6 millió és 28,6 millió forintba került.

A térség drágább települései közé tartozik Esztergom, hiszen itt 306 ezer forint négyzetmétere a házaknak, így 100 négyzetmétert 30,6 millió forint körül lehetett vásárolni. Továbbá Kesztölcön szintén magasabb átlag árakkal találkozhatunk, hiszen 324 ezer forintos négyzetméter árakon hirdetnek házakat, ami az előbbiekben is felhozott példát tekintve 32,4 millió forint körüli vételárat jelent.

A Dorogi-medence településeit vizsgálva azonban látható, hogy Piliscséven kerülnek a legtöbbe az ingatlanok, hiszen itt 44,7 millió körül tudunk 100 négyzetméteres eladó házakat találni, hiszen a helyi átlagos négyzetméter ár 447 ezer Ft/nm.

Mennyiért lehetett tavaly lakást venni Esztergomban?

Esztergom tekintetében nézzük meg, a lakásárak milyen tendenciát mutattak az előző év utolsó negyedévében.

2020 októberében 528 ezer forint volt a téglalakások átlagos négyzetméter ára a Dunakanyar legfelsőbb városában, míg a paneleké 158 ezer forinttal volt olcsóbb négyzetméterenként, vagyis 370 ezer Ft/nm. Novemberre a téglalakás árak 13 ezer Ft/nm-rel drágult, míg a panellakások ára 7 ezer Ft/nm-rel csökkent, így előbbiek 541 ezer Ft/nm-es áron, utóbbiak pedig 363 ezer Ft/nm-ért voltak eladásra kínálva. Az év utolsó hónapjára a téglalakás árak tovább emelkedtek 565 ezer Ft/nm-re, azonban a panelok csak enyhén, 364 ezer Ft/nm-re nőttek.

Összevetve tehát az év végén egy átlagos 50 négyzetméteres téglalakást Esztergomban 28,3 millió forintért, míg panelt 18,2 millió forint körül lehetett megvásárolni.

Ingatlanpiaci előrejelzések 2021-re

Idén január elsejétől lépett életbe az 5%-os lakásáfa rendelet, továbbá az illetékmentesség a CSOK-kal vásárolt ingatlanokra. Emellett lakásfelújítási támogatást is vezettek be, ami következményében előreláthatólag a magyar háztartások 14%-a fel fogja felújítani, illetve forszerűsíteni ingatlanát.

Továbbá egy érdekes helyzet állt elő a távmunka minél nagyobb térhódításával, hiszen ezzel a lehetőséggel egyre jobban felértékelődik egy ingatlan elrendezése és nagysága. Míg eddig a drágább ingatlanok a főváros és a nagyvárosok, valamint azok vonzáskörzetére koncentrálódtak leginkább, addig a home office okozta körülményeknek köszönhetően már nem kell a jól fizető állás reményében költöznünk, hiszen bárhonnan végezhető egyre több munka.

Ezen élethelyzet változások és támogatások bevezetése együttesen fog hatást gyakorolni az idei ingatlanárakra, azonban nem lehet megjósolni milyen irányba fogja befolyásolni azokat.

Megosztás