Öt évre eltilthatják az ebtartástól az állatkínzót

Az állatkínzás bűntette miatt lefolytatott büntetőeljárást követően a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség keresetlevelet nyújtott be a Tatabányai Törvényszékhez, amelyben azt kérte, hogy a bíróság 5 évre tiltsa el az ebtartástól a nyergesújfalui nőt.

A nyergesújfalui nőnek és férjének volt egy kutyájuk, akit 2018-tól Nyergesújfalun, a nő lányának élettársa által bérelt telken láncon tartottak. Mivel a nő férje külföldön dolgozott, így a kutya gondozása az asszony feladata volt. A nő az állatot nem oltatta be veszettség ellen, nem látta el chippel, 2018 nyarától 2019 január 7-ig nem biztosított számára megfelelő száraz, védett helyet, ezért a kutya bundája fagyott sárral és ürülékkel erősen szennyezett volt, a ráfagyott sártól a farkát mozdítani sem tudta. A nő az állat táplálásáról sem gondoskodott, a szomszédtól kapott vizet és ennivalót a kutya hetente egyszer, amikor a telken járt, mert látta, hogy az állat éhes és szomjas. 2019. január 7-én az 55-60 cm-es marmagasságú állat 20 kg súlyú volt az átlagos 28-32 kg helyett. Az állat ki volt hűlve, az életét a gyors orvosi ellátás mentette meg. A nő értesült róla, hogy a kutyáját egy állatmenhelyre vitték, de nem jelentkezett érte.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság a 2020. február 5-én jogerős határozatában a nőt 1 év 5 hó, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte állatkínzás bűntette miatt.

Az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén az ügyész is jogosult keresetet indítani a tevékenységtől eltiltás iránt, ezért a büntetőeljárás befejezését követően az ügyészség keresetlevelet nyújtott be a Tatabányai Törvényszékhez, amelyben azt kérte, hogy a bíróság 5 évre tiltsa el az ebtartástól a nyergesújfalui nőt.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó
Borítókép: illusztráció