Kategóriák: Hírek

A lakosságot is megkérdezik az újranyitásról

Február közepén indul egy online konzultáció a nyitás kérdéséről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán.

Orbán Viktor elmondta, hogy míg a nyugat-európai válságkezelés időszakos lazításokból és megszorításokból állt, addig a magyar rendszer – a nyári nemzeti konzultációnak megfelelően – a közösen kialakított korlátozásokra épül november óta.

Jelezte, hogy február közepén ismét indítanak egy nemzeti konzultációt – online formában – a nyitás kérdéseiről. „A vakcina széles körű alkalmazása nyitja meg az új gazdasági időszakot” – jelentette ki a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv elérte a célját, a munkahelyek megtartását, decemberben ugyanis már ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. A gazdaságvédelmi akcióterv eszközei között ismertette a hitelmoratórium bevezetését és a bértámogatásokat a nehéz helyzetben lévő ágazatoknál. Hozzátette, hogy egy új hitelkonstrukció bevezetéséről is döntött a kormány, mely szerint a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásokat támogatnák. Így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni.

Forrás: MTI
Borítókép: Orbán Viktor Facebook oldala

Megosztás