Káresetekből készítettek albumot a tűzoltók

A tavalyi év minden hónapjából, egy-egy fontos, érdekes üzenetet hordozó beavatkozás jól elkapott pillanatairól készített albumot a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A képet készítő tűzoltókat megkérték, hogy adjanak címet a fotóikhoz.

1. JANUÁR – Fényképet készítette: Csepilek Soma tű. őrmester. Cím: Amikor minden véget ér. Gyorshajtások gyakori okozói a közúti baleseteknek. Az esztergomi tűzoltó a műszaki mentésnél azt dokumentálta, ahogy a baleset következtében a műszerfal mutatója fennakadt, a jármű haladási sebességét rögzítve.
2. Február – Fényképet készítette: Kriszeg Sándor tű. százados.Cím: Kezdődik. Szabadtéri tüzek gyakori oka, a felügyelet nélkül hagyott tűz, vagy a nem kijelölt helyen való tűzgyújtás. A belterületi növényi hulladékégetés szabályairól minden esetben az erről kiadott önkormányzati rendelet határoz, amennyiben nincs ilyen rendelet, úgy a településen növényi hulladékot égetni tilos. A nyergesújfalui tűzoltó fotóján a tűzoltók kéziszerszámokkal való beavatkozását örökítette meg.
3. Március – Fényképet készítette: Téglás Dávid tű. őrmester. Cím: Az első lakástüzem. A fűtési időszakban, a lakástüzek gyakori okozója lehet a kémények nem megfelelő műszaki állapota. Ezért is fontos, hogy kéményünket, fűtőberendezéseinket minden évben ellenőriztessük. 2020-ban 28 esetben riasztották a megye tűzoltóit kéménytüzekhez. A kép egy lakóház oltásánál készült.
4. Április – A fényképet készítette: Lugosi András tű. hadnagy. Cím: Szemtől szemben. A lakástüzek könnyen megelőzhetőek, ha rendelkezünk füstérzékelő készülékkel. A készülék a füst jelenlétét hangjelzéssel adja tudtunkra, így időben elhárítható az életveszély, csökkenthető az anyagi károk mértéke.
5. Május – Fényképet készítette: Haris József tű. százados. Cím: A füst. Szabadtéri tüzek oltásánál a tűzoltói beavatkozás mindig az uralkodó széliránynak megfelelően történik. Sokszor a terepviszonyok miatt a tüzet nehezen lehet megközelíteni, vagy a tűz mérete lehetetlenné teszi a vízsugarak használatát. A tűzoltók ilyenkor kéziszerszámok és puttonyfecskendők segítségével határolják körül a tüzet, megakadályozva annak terjedését.
6. Június – A fényképet készítette: A Kisbéri Katasztrófavédelmi Őrs egyik tűzoltója Cím: Lángol a határ. 2020-ban Komárom-Esztergom megyében összesen 287 esetben volt olyan szabadtéri tűzeset, ahol tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Az erdő és vegetáció tüzek tekintetében leégett terület nagysága 127 hektárra tehető. Ez 40%-os csökkenést mutat a 2019-es évhez képest. A külterületi irányított égetés előtt fontos, hogy a katasztrófavédelem részére bejelentőlapon megküldjük az égetés helyszínét, méretét és okát, így többek között többletmunkától óvhatjuk meg a tűzoltókat, amely a valós élet- és anyagi mentéstől vonhat el erőket.
7. Július – A fényképet készítette: Varga Mihály Sebestyén tű. főhadnagy. Cím: A víz útjai. A kép egy szénatároló tüzénél készült, amit a beavatkozásban résztvevő tűzoltók több napi munkájával sikerült csak eloltani. A tűzoltói beavatkozás során a szervezet szakemberei a környező lakott területeken méréseket végeztek a légtér égéstermékkel való szennyezettségét vizsgálva, hogy indokolt esetben a lakosok kimenekítéséről időben gondoskodni tudjanak.
8. Augusztus – A fényképet készítette: Haris József tű. százados. Cím: Kukoricás. Közúti baleseteknél a tűzoltók először az életmentésről gondoskodnak. Amennyiben van gépjárműbe szorult sérült, azt – sok esetben a mentőszolgálat munkatársaival együttműködve – speciális feszítő vágó berendezések használatával szabadítják ki. A járműveket minden esetben áramtalanítják, ezzel is egy fontos veszélyforrást kiiktatva. Komárom-Esztergom megyében 2020-ban 1197 esetben végeztek műszaki mentést a megye tűzoltói (ezek jelentős részét közúti balesetek helyszínén).
9. Szeptember – Fényképet készítette: Ughy Ákos tű. főtörzsőrmester. Cím: Technika az élet védelmében. Minden tűzoltást utómunkálatok követnek. Az utómunkálatok során elsődleges szempont, hogy az eloltott (lefeketített) tűz helyszínén az esetleges hőforrásokat, izzásokat megtalálják a tűzoltók, ezzel az újragyulladást megakadályozva. Ezekben a feladatokban nyújt segítséget az egységeknél rendszeresített hőkamera használata.
10. Október: Fényképet készítette: Varga Mihály Sebestyén tű. főhadnagy. Cím: Egységben az erő. A megye több pontját érintő heves esőzések hatalmas károkat okoztak megyénkben a múlt nyár folyamán. A települési önkéntes mentőcsoportok felkészítését idén értékteremtő céllal a kiöntött Bajóti patak medrének megtisztításával kötötte egybe a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A gyakorlat során a patak medrét több mint két kilométer hosszan tisztították meg a résztvevő önkéntesek.
11. November: Fényképet készítette: Horváth-Gál Imre tű. százados. Cím: Gőzfürdő. Gyakori beavatkozások egyik fajtája: gépjárműtűz. Járművünk, saját és utasaink testi épségének megóvása érdekében legtöbbet azzal tehetünk, ha a kisebb javításokat is szakértővel végeztetjük. Érdemes egy kézi tűzoltó készüléket a járművünkben tartanunk, mellyel a kezdődő, kisebb tüzet még pár másodpercig jó eséllyel meg tudjuk fékezni.
12. December: Fényképet készítette: Oláh Zsolt tű. százados. Cím: Kárhelyszíni képeslap. Az oltásban résztvevő tűzoltók elmondása alapján a Bokodi-hűtőtó lebegőfalujában minden évben kell oltani. A házak fából épültek és nagyon közel egymáshoz, ezért mindig több ház ég egyszerre. Jelen esetben a tűzoltók kemény munkája és a kedvező szélirány mentette meg a szomszédos stégen álló ingatlant. A decemberi tüzet feltehetően meghibásodott fűtőberendezés okozta.

 

Fotók, forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu

Megosztás