Kategóriák: Hírek

Gépjárműadóhoz kapcsolódó változások

A gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat 2021-től a NAV veszi át. A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nem lesz.

Az adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 101. §-a szerint a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat 2021. január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el.

Év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. 2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.

A változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket. A 2020. december 31-én fennálló adómentességet az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél. Azon adózók, akik eddig rendszeres átutalással teljesítették fizetési kötelezettségüket azt az új bankszámlaszám és a címzett fél miatt módosítaniuk kell.

A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is a helyi önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

Megosztás