Kategóriák: CsolnokHírekKék hírek

Fenyegetéssel akarta visszaszerezni a kutyát

Önbíráskodás bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádemelése alapján az Esztergomi Járásbíróság jogerősen 1 év 10 hó, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki azzal a férfival szemben, aki egy kutyát fenyegetéssel akart visszaszerezni.

A vádirat szerint a sértett nő 2017. október 10-én Szigetszentmiklóson megvásárolt egy német dog fajtájú kutyát 1.500,- euróért. A sértett nő megbízása alapján a kutyát a vádlott gondozta, ehhez  pénzt és kutyatápot is küldött a férfinak.  A sértett 2018. július 16-án a kutyát elvitte a férfitól, azt már nem akarta visszavinni hozzá. A férfi a kutyát nagyon megszerette, vissza akarta kapni, hogy azt végleg megtartsa, a sértett ettől elzárkózott. Ezután a férfi internetes alkalmazáson, valamint telefonon keresztül megfenyegette a sértettet, hogy ha nem adja vissza a kutyát, megöli őt, elvágja a torkát, rágyújtja a házat.

A férfi 2018. július 16-át követően több alkalommal megjelent a sértett akkori tartózkodási helye, egy csolnoki ház előtt, azzal a céllal, hogy a sértettet és a kutyát megfigyelje, illetve a sértettben félelmet keltsen.

A sértett 2018. augusztus 7-én Csolnokon felszállt egy kisbuszra két gyermekével a kutyával együtt, amellyel svájci otthonukba igyekeztek. Budapesten, a Keleti pályaudvar egyik bejárójánál parkoltak 9 óra 20 perc körül, hogy további utasokat vegyenek fel. A várakozás ideje alatt a sértett a kutyával sétált, amikor megjelent az elkövető egy motoron. A férfi odahajtott a kutyát pórázon tartó  sértetthez, a pórázt megragadta, rángatta és igyekezett kitépni azt sértett kezéből, hogy a kutyát magával vihesse. A kutya megszerzése azonban nem sikerült, mert a póráz a sértett csuklójára volt hurkolva, és a sértett a kutyát nem adta át a vádlottnak.

Ezt követően a férfi két-három kört tett a motorral, visszatért a sértetthez és egy alkalommal megrúgta őt a jobb lábán, amitől a sértett a hátára esett. A sértettnek a bántalmazás miatt a jobb combján 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Az Esztergomi Járásbíróság 2020. június 30-án büntetővégzésben a vádlottat 1 év 10 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, azonban a vádlott tárgyalás tartását kérte. A 2021. január 18-án tartott tárgyaláson a vádlott és a védője nem jelent meg, ezért a büntetővégzés jogerőre emelkedett.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék