Kategóriák: DorogHírek

Új plébánia épül Dorogon

A Dorogi Szent József plébánia mintegy 360 négyzetméteres új épületszárnnyal bővül. A beruházással kapcsolatban a plébániai kormányzót és a főegyházmegye építészmérnökét kérdeztük.

Salacz Ákos, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye építészmérnöke elmondta, hogy miután új plébános érkezett Dorogra, úgy gondolták, hogy felújítják Dorog egyik legrégebbi épületét a Szent József Plébániát. Azonban kiderült, hogy a létesítményhez később hozzáépített épületszárny műszaki állapota nem volt megfelelő, ezért a mintegy 160 négyzetméteres építmény elbontása mellett döntöttek.

Dr. Kulcsár Sándor plébániai kormányzó örömét fejezte ki, hogy egy új plébániát épít az egyház Dorogon. Hozzátette, hogy a megmaradt épületrész vélhetően majd irodaként funkcionál a jövőben. A plébános kiemelte, hogy a mintegy 360 négyzetméter területű új épületszárnyban 100 négyzetméteres – 90-100 fő befogadására képes – közösségi nagytermet, hittantermet és irodát alakítanak ki. De itt kap helyet a plébánosi lakrész is dolgozószobával és garázzsal.

“Az új plébánia-közösségi ház feladata lesz, hogy a ma embere számára alkalmas hely legyen ahol hallani tudja Krisztus Feltámadásának és a halál fölötti győzelmének örömhírét. Ez egy új típusú plébánia lesz, mint egy missziós központ, hogy elérjük azokat akik távol vannak az Egyháztól, bármilyen életállapotban is vannak, akár hívők, vagy nem hívők. Mindenki számára nyitott lesz hogy az Evangélium, a Kerigma hirdetése által új életet kaphassanak, és részesei lehessenek Jézus Krisztus halál fölötti győzelmének, hogy megtapasztalhassák az új életet, és testvéreket kaphassanak az Egyházban, teljesen ingyenesen, Isten szeretetéből.” – ezekkel a szavakkal üdvözölte az új plébániát dr. Kulcsár Sándor.


Dorog egyik legrégebbi épülete, a plébánia megmaradt épületszárnya

Az épületben továbbá vizesblokkokat, kiszolgálóegységeket, konyhát és gépházat is kialakítanak. A beruházás várhatóan 2021 szeptemberére készül el, melyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye építtet.