Eltiltották őket, mégis vezettek

Idén százötvenhat olyan autóssal szemben intézkedtek a rendőrök a megyénkben, akik eltiltás hatálya alatt vezettek.

Megyénkben a rendőrök összesen 156 sofőrrel szemben intézkedtek, akik 2020. január 1. és november 30. között az eltiltás hatálya alatt vezettek. A tatabányai járőrök 42, az esztergomiak 31, a komáromiak 32, a tataiak és az oroszlányiak 14, a dorogiak 11, míg a kisbériek 12 járművezetőt szűrtek ki a forgalomból, akiket a hatóság jogerősen eltiltott a járművezetéstől, ennek ellenére mégis volán mögé ültek. Az intézkedések során 86 személyt vettek őrizetbe és állítottak bíróság elé, 70 alkalommal szabálysértővel szemben előkészítő eljárás keretén belül ítélt a bíróság.

A járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés törvényi tényállása a szabálysértés természete miatt egyszerű megítélésű és könnyen tisztázható, a bizonyítási eljárás gyorsan lefolytatható. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 176. § alapján az a járművezetéstől eltiltott személy, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, szabálysértést követ el.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság gyorsított eljárást folytató szervezeti egységei – amennyiben a törvényi feltételek ezt lehetővé teszik – kezdeményezik e szabálysértés elkövetőinek szabálysértési őrizetbe vételét és gyorsított eljárásban történő bíróság elé állítását. Gyakori, hogy az elkövetők a járművezetéssel nem kizárólag egy szabálysértést valósítanak meg, emellett gyakran más szabálysértést (például közlekedési baleset okozása), szabályszegést vagy bűncselekményt (ittas járművezetés) is elkövetnek.

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a balesetek megelőzése érdekében maguk a közlekedők tehetnek a legtöbbet a szabályok maradéktalan betartásával. Vigyázzanak magukra és egymásra!

 „…hogy mindenki hazaérjen!”

Forrás: police.hu