Kategóriák: Hírek

Forrást neveztek el Zsigmondy Vilmosról Annavölgyön

Bánhidi József, Annavölgy polgármestere a Facebookon számolt be arról, hogy egy 80-90 éve csordogáló forrást, – a Dorogi-szénmedencében végzett több mint két évszázadnyi bányászati tevékenység emlékére – Zsigmondy Vilmos bányamérnökről neveztek el.

Az iskolával szemben, a Deres sétány bevezetője és a csille között félúton elhelyezkedő területen már több évtizede, 80-90 éve csordogál egy forrás, mely mostanáig csak az erdei állatok ivóhelyeként szolgált.

Az idei évben az önkormányzat a Bányász Hagyományőrző Klub segítségével és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány anyagi támogatásával elhatározta, hogy a forrást és környezetét emlékhellyé, kulturált, közösségépítésre alkalmas pihenőhellyé alakítja.

A forrást Zsigmondy Vilmos bányamérnökről nevezték el, aki a magyarországi artézi kutak fúrásának kialakítója és elterjesztője. Az 1850-es években 8 éven keresztül az annavölgyi kőszénbányát vezette, mely akkor Sándor Móric gróf tulajdonában volt. 1861-ben kezdett el foglalkozni a források és föld alatti vizek felkutatásával, melynek révén Európa-szerte elismert szakember lett.

Az emlékhelyet a Dorogi Szénmedencében végzett 223 év bányászkodás tiszteletére alakítják ki.

A forrásnál első lépésként egy ivókutat alakítanak ki, melynek alapköveit már elhelyezték. A jövőben a környezet folyamatos rendbetételével egy pihenésre, felfrissülésre alkalmas helyszínnel gazdagodik Annavölgy.

Fotó, forrás: Annavölgy Község Önkormányzata Facebook oldal

Megosztás