Kategóriák: CsolnokHírek

Vass István Zoltán sportújságíró kapta idén a Knézy Jenő-díjat

Online ünnepi műsorban adta át a közmédia legrangosabb díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az online eseményen többek között átadták a Duna-díjat, a Sára-Csoóri Életműdíjat, a Karinthy-gyűrűt, a Tőkéczki László-díjat, a Wacha Imre-díjat, a Dohnányi Ernő-díjat, az Egyesy Géza-díjat és a Herczeg Ferenc-díjat.

A 2019-ben alapított sportújságírók díját, a Knézy Jenő-díjat – amely a közmédia életműdíjas főmunkatársának, legendás sportriporterének állít emléket – a Csolnokon élő Vass István Zoltán MOB-médiadíjas sportriporter vehette át.

Vass István Zoltán 1942. július 25-én született Debrecenben. Magyar médiaszemélyiség, sportriporter, újságíró, rádiós. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett 1965-ben. Később 1980-84 közt diplomázott a Testnevelési Főiskolán is. Már fiatalon az élsport érdekelte, jeles meccsekre járt. A szegedi tanulmányai befejeztével a szegedi, majd szolnoki rádióhoz került sportriporternek, 1967-től élő adásban tudósított a sporteseményekről, innen 1971-ben a Magyar Rádió sportosztályára vezetett az útja. Vass István Zoltán negyven év alatt mintegy 1500 futballmeccsről, számos kézilabdameccsről, világbajnokságról, s más sporteseményről tudósított, kivált nagy szakértelemmel és lelkesedéssel kommentálta az olimpiai aranyérmeket. A Magyar Rádiótól a Lánchíd Rádióhoz vezetett az útja, itt már műsorvezető-riporterként működött, ahol a sport világán kívüli témákban is készített anyagokat egészen 2015-ig. Egy gyermeke van, Vass Virág (1969), aki író, újságíró. A Knézy Jenő-díj mellett számos kitüntetéssel ismerték el munkáját. 1998-ban Feleki László-díjat kapott, 2011-ben a Magyar Sportújságírók Szövetségének Életműdíját vehette át, 2013-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2014-ben MOB médiadíjjal ismerték el munkáját, 2018-ban pedig a Szepesi György-díjat ítélték oda neki.

Borítókép: MTI / Cseke Csilla
Forrás: MTI / Wikipédia

Megosztás