Kategóriák: Hírek

5 gyümölcs, amiről megfeledkezünk a sok új superfood mellett

A szuper ételek tápláló és különösen egészséges ételek, amiknek kiemelkedően magas a tápanyagtartalma, és mindemellett a közérzetre és az egészségre is kedvező hatást gyakorolnak.

Legalábbis így rögzültek a köztudatban. Ez viszont rengeteg ételre igaz, olyanokra is, amiket talán még soha nem nevezett senki szupernek. Nézzük sorra, mik azok a hazánkban könnyen hozzáférhető gyümölcsök, amiket érdemes fogyasztani, és ha úgy tetszik, nevezhetünk szuper ételnek is.

Az alma, ami nem mellesleg a gyümölcsös játékgép gyümölcsei közt is megtalálható, az egyik legkevésbé szupernek tartott gyümölcsünk, aminek több mint tizenötezer fajtája létezik, és egyébként A-, B- és C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat is tartalmaz. Egyáltalán nem tiltott gyümölcs, nagyon is ajánlott, hiszen sokat tehetünk vele az egészségünkért. Itthon is megterem, a felhasználási módjainak száma pedig megközelíti a fajtájának számait. Válasszunk, sárgát, pirosat vagy zöldet,mindenképpen jól döntünk!

A körte szintén egy igazi szupergyümölcs, aminek rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét. Tele van vitaminokkal (C-, B6- és K-vitamin), de van benne kalcium, vas, folsav és magnézium is, arról nem is beszélve, hogy a rosttartalma nagyon magas.

A birsalma három névvel is rendelkezik, szokás így még például birskörtének és birsnek is nevezni. Valóságos csodaszer, ami a méregtelenítésben, de akár a fogyókúrában is segíthet bennünket. Igazi vitaminbomba, hiszen A-, B3-, B6-, B9-, C- vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és nátriumot is tartalmaz.

A sárgabarack a nyár slágere, emellett pedig gazdag az A- és C-vitaminban. Előbbiben annyira, hogy akár néhány szemmel fedezhetjük szervezetünk napi vitaminigényét. Mindez igaz a káliumra is, hiszen abban is bővelkedik ez a gyümölcs. Serkenti a méregtelenítést, és kívülről is szépít, hiszen bőrünkre is regeneráló hatással van.

Az eper nagy kedvenc, és valóságos csodaszer egyben. Nagyon magas a rosttartalma, alacsony a kalóriatartalma, a cukortartalma, folsavat, káliumot és nem utolsósorban B6-vitamin is tartalmaz. Az eperben lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.  Az egészségre gyakorolt hatása azért is kiemelkedő, mert rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívinfarktus esélyét, illetve frissen tarthatjuk memóriánkat.

Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy Magyarországon a 18 év alattiak – a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék (tombola) kivételével – szerencsejátékban nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Megosztás
Tegek: gyümölcs