Kategóriák: Hírek

Szerencsejáték Magyarországon

Napjainkban egyre népszerűbb iparág a szerencsejáték, azokban joggal felmerül a kérdés azokban az emberekben, akik nincsenek tisztában az aktuális törvényekkel, hogy egyáltalán legálisan működnek-e ezek a vállalatok. Ezért úgy döntöttünk, hogy az alábbi cikkünkben bemutatjuk a vonatkozó törvényeket, jogszabályokat, ezáltal eloszlatjuk az esetleges kételyeket. Továbbá szót ejtünk a jelenlegi szerencsejáték trendekről is.

Maradj velünk és tudj meg mindent a jelenlegi szerencsejátékhoz köthető szabályokról, ami fontos lehet, ha most szeretnél elindulni a szerencsejáték világában.

A szerencsejáték törvényekről itt tudsz bővebben tájékozódni.

Szerencsejáték törvények Magyarországon

Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb mérföldköveket, ami a kezdetektől egészen a mai szabályokig bemutatja Magyarország helyzetét a szerencsejáték iparra vonatkozóan.

Egy kis történelem, lássuk a kezdeteket!

A szerencsejáték Magyarországon a 19. században indult. Ekkor alapították Széchenyi István jóvoltából az első budapesti kaszinót, amelynek a neve Nemzeti Casino volt. Itt zajlott a budapesti társadalmi élet, ugyanis a kaszinójátékok űzése közben megvitatták a legfontosabb politikai, gazdasági és egyéb tartalmas témákat. Ebben az időszakban természetesen nem léteztek szerencsejáték törvények, ezért a tevékenységnek a nyeremények utáni adóvonzat sem volt. Magától értetődő, hogy az első budapesti kaszinó megnyitását követően egyre több nagyobb városban is létrehoztak hasonló helyeket.

Mivel nagyon régre nyúlik vissza, így logikus, hogy ebben az időszakban az országgyűlés nem foglalkozott a kérdéskörrel. Az országban működő klasszikus értelemben vett kaszinók fénykora egészen a II. világháború vége utáni kommunizmus megkezdéséig tartott mindösszesen, ugyanis ekkor államosítás történt és az intézmények működését le kellett zárni.

Meglepő ugyan, de Magyarország még akkoriban sem törvénykezett a megfelelő mértékben, azonban miután lottó és totó játék került a latba, elindult valami. Habár az adózás egyedi formában létezett, nem utólag kellett befizetni, hanem az állam megelőzően beszedte a nyereményadót. Ahogy pörögtek az évek, elérkezünk a rendszerváltásig, amely egyben meghozta a szerencsejáték törvény végrehajtási rendeletet, ennek eredményeként a Szerencsejáték Rt. maradhatott az egyedüli hazai vállalat. Ebben az időszakban még nem éltük az internet világát, így az online szerencsejáték törvénykezéséről nem volt szó.

Azonban ahogy fejlődött és modernizálódott a világ, megérkeztek Magyarországra is a külföldi sportfogadási és kaszinóoldalak az online piacra. 2010-ig bezárólag nem foglalkozott ezzel a magyar kormány. Azonban 2010 -ben az újonnan hatalomra kerülő kormány döntése alapján felülvizsgálták a kérdéskört és szankciók következtek, amely mindegyik bejegyzett játékterem működését megakadályozta, ezáltal az ott dolgozók anyagi biztonsága veszélybe került.

A nemzeti bankrendszer elindulásával a külföldi vállalatok weboldalai eltűntek, azonban több nagy cég, például az Unibet az Európai Bíróságon perre vitte az ügyet, majd ezt követően az Európai Bíróság megvizsgálta és megállapította, hogy a magyar korlátozások jogellenesek, hiszen nincs összhangban az Európai Uniós alapelvekkel, amely szabadságot biztosít az online szolgáltatók részére.

Az Unibet és a további külföldi egyéb nagy cégek nem álltak meg, hanem az ügy a magyar bíróság elé került és a fogadóirodák pert nyertek a magyar állam ellen, ugyanis a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megállapította szintén a jogellenességet és a kirekesztést a külföldi online szerencsejáték szolgáltatók ellen.

Legális Magyarországon a szerencsejáték?

Természetesen ez alapján már te is láthatod, hogy csakis akkor lehet legális az online sportfogadás, kaszinózás és minden egyéb szerencsejáték, ha a kaszinó vagy sportfogadási felület, azaz a vállalat birtokában van minden fontos Szerencsejáték Felügyelet által kiállított engedéllyel. Épp ezért is fontos, hogy olyan kaszinó felületek és sportfogadási irodák által végezz szerencsejátékhoz köthető tevékenységet, ahol elérhető minden fontos engedély.

A szerencsejáték adóvonzata Magyarországon

A nyereményadót Magyarországon a Nemzeti Adó – és Vámhivatal felé vagyunk kötelesek fizetni minden egyes sportfogadóirodában, online vagy offline kaszinóban, pókerteremben megszerzett nyereség után. Egyetlen esetben nincs utólagos adófizetési kötelezettségünk, ha a Szerencsejáték Zrt. – ben szereztük a nyereményünk, hiszen előzetesen levonásra kerül, tehát már az adóval terhelt összeget kapjuk kézhez.

Az Szerencsejáték Felügyelet engedélyével nem rendelkező weboldalon, azaz illegális szerencsejáték során szerzett nyeremény a magánszemély egyéb jövedelmeként adózik.

Ebben az esetben 15 százalékos szja előleget és 15,5 százalékos szochót kell megfizetni. Illetve, abban az esetben saját magunknak kell, mint magánszemélynek megfizetni minden évben május 12. napjáig. Az adóbevallást a következő év május hónap 20. napjáig vagyunk kötelesek megtenni.

Mi az legújabb szerencsejáték trend Magyarországon?

Manapság alapvető, hogy a mobil szerencsejáték nyer egyre nagyobb teret a játékosok szívében, hiszen saját iOS vagy Android okos eszközökről bárhonnan és bármikor játszhatnak. A legnépszerűbb kaszinók ezáltal azok, akik rendelkeznek saját mobilapplikációval vagy legalábbis biztosítják a mobilos élményt.

Nézd meg a mobil kaszinók listáját és válassz te magad.

Legjobb funkciók egy magyar kaszinóban:

  • Mobil app
  • Azonnali fizetés
  • Sokszínű fizetési módok
  • Nagyszerű fejlesztők
  • Kiemelt játékok

Milyen szempontok alapján válassz online kaszinót?

Engedélyek Minden esetben ellenőrizd, hogy az általad kiválasztott weboldal rendelkezik -e a működéshez szükséges engedélyekkel.
Biztonság Fontos, hogy az általad választott weboldal többlépcsős biztonsági technológiával ellátott legyen, így a pénzedet teljes biztonságban tudhatod.
Elérhető kaszinójátékok mennyisége Érdemes figyelembe venni az elérhető kaszinójátékok mennyiségét és minőségét. Néhány közkedvelt példa: póker, élő osztós játékok, kártyajátékok, nyerőgépek.
Bónuszok A legtöbb online kaszinó kínál különböző bónuszokat. Néhány példa: üdvözlő bónusz, befizetés nélküli bónusz, ingyenes pörgetések, élő kaszinó bónuszok, napi bónuszok stb.
Ki – és befizetési lehetőségek A vállalatok többnyire számtalan ki – és befizetési opciót kínálnak rejtett költségek nélkül, akár a bankkártyát, akár az e-pénztárcát kedveled.
Jutalmak, versenyek A népszerűbb kaszinóoldalak versenyeken való részvételre is biztosítanak lehetőséget, amely eredményeként különböző magas jutalmakban és extra nyereményekben lehet részed, ha bekerülsz a TOP játékosok közé.
Regisztrációs folyamat Nem elhanyagolható szempont, hogy a regisztráció és felület egyszerű, gyors és könnyen kezelhető legyen.

Szerencsejáték napjainkban Magyarországon

Azt láthatjuk tehát, hogy sok idő kellett ahhoz, hogy a mai formában elérhetővé váljanak a szerencsejátékok a magyar játékosoknak. Amíg több tíz éve viszont még semmilyen módon – személyesen sem volt lehetősége a játékosoknak felkeresni egy kaszinót, addig napjainkban online kaszinók és sportfogadáshoz köthető weboldalak hada vár.

Amíg viszont elmerülhetsz a játékok mennyiségében, figyelembe kell venned a szerencsejáték törvényeket is Magyarországon, így például a tényt, hogy felmerülhet hogy adózásra kell adnod a fejed.

A fentiek mellett érdemes például azt is megemlíteni, hogy 2022. január 1-je óta a Kriptovalutákból származó nyeremények is adókötelesek, így ha egy online kaszinó felületén Bitcoinnal vagy Ethereummal játszol, számítanod kell arra, hogy a nyeremények után minden esetben adóznod kell majd.

Az aktuális információkról minden esetben a legfrissebb törvényeket érdemes figyelned, mert az elmúlt években gyakorta változtak a szabályok Magyarországon az online szerencsejátékhoz köthető tevékenységekre vonatkozóan.

Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy Magyarországon a 18 év alattiak – a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék (tombola) kivételével – szerencsejátékban nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Megosztás