Kategóriák: Hírek

Feltörekvő campobet sportágak, amelyek hazánkban is megjelentek

A sport feltehetően az emberiséggel egyidős tevékenység, amely egyaránt használható rekreációs és egészségmegőrző célokra is. Imádjuk űzni, nézni, beszélni róla. A földrajzi és nyelvi határok leküzdésével, az élő sportközvetítések megjelenésével pedig egyre népszerűbbé válnak olyan sportok is hazánkban, melyek a világ másik végéről származnak. Jellemzően pedig nemcsak egy-két sportolót vagy csapatot kísérünk figyelemmel, így azok számára, akiknek fontos, hogy egy helyről elérjék összes kedvencüket, megjelentek a különböző internetes gyűjtő- és sportoldalak. Ilyen például a campobet is, ahol a labdarúgástól az MMA-n keresztül az E-sportig minden megtalálható.

Cikkünkben részletesen írunk az új, feltörekvő sportágakról, amelyek csak nemrég jelentek meg, vagy éppen a közelmúltban tettek szert nagyobb népszerűségre!

Mióta sportol az emberiség?

A történészek több barlangrajzot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy már az ősember is hódolt különféle sportoknak. Ezek egy része még az önfenntartást szolgálhatta, ilyen például az íjásza. Más részüknek viszont rekreációs szerepe lehetett, amire remek példa az úszás. Írásos emlékek nélkül persze nem lehetünk benne biztosak, ezekre pedig egészen az időszámításunk előtti 3. évezredig kellett várni.

A mezopotámiai időkből származnak az első feljegyzések a birkózásról és az ökölvívásról, Kínából pedig a gimnasztikáról. A sport őshazájaként mégis Görögországot tarthatjuk számon. Náluk terjedt el a sport, mint verseny gondolata is, így a különféle eseményeken mindig valamilyen díjazásért vettek részt. Az időszakos sporteseményeket is tőlük eredeztethetjük. A legnagyobb megmérettetést a négyévente rendezett olümpiai játékok jelentették, azaz a mai olimpiák ősei.

A sportolás a megjelenése óta jelentős változásokon esett át, és a versenyek is átalakultak, szervezettebbé, szabályozottabbá váltak. Ahogy egyre több szabadidőhöz jutott az emberiség és megjelentek új, kedvtelésből űzött tevékenységek, úgy szaporodtak meg a versenyszámok is. Ha szétnézünk a sporttal foglalkozó oldalakon, több tucat sport kategóriát és több száz élő mérkőzést találhatunk a nap szinte bármely szakában.

Ezek a sportágak hódítanak teret hazánkban is

Amerikai foci

Ha az európai futballal akarjuk összehasonlítani, az amerikai foci népszerűsége még mindig alulmarad. Az utóbbi években azonban egyre nagyobb teret kap ez a durva fizikai kontakttal járó sport. Már Magyarországon is találhatunk amerikai focicsapatokat, habár a legnagyobb figyelmet még mindig az NFL mérkőzései kapják hazánkban is. Egyre több a tematikus sportbár Magyarországon is, illetve rengetegen követik minden évben nyomon az amerikai futball liga legnagyobb eseményét, a Super Bowl-t.

Jégkorong

Az észak-amerikai jégkorong jött, látott és győzött kis hazánkban. A játékosoknak rendkívüli ügyességgel, önfegyelemmel és fizikai erővel kell rendelkezniük. Az amerikai focihoz hasonlóan ugyanis itt sem ritkák a durva ütközések a játékosok között. A magyar jégkorong válogatott rendszeresen képviselteti magát a világbajnokság főcsoportjában, 2008-ban és 2015-ben pedig a sportújságírók szavazatai alapján az év csapata választáson az előkelő második helyen végzett.

MMA

A küzdősportok közül az MMA számít viszonylag újnak. A rövidítés a kevert harcművészetek angol rövidítéséből ered, képében pedig egy olyan küzdősportról beszélhetünk, amelyben megengedett az ütés, a rúgás és a földharc is. Népszerűsége világszinten vetekszik a pankrációéval és az ökölvíváséval is, így csak idő kérdése volt, hogy hazánkat is meghódítsa. Nemcsak nézni, hanem űzni is szeretjük azonban. Jó néhány magyar nevet emlegethetünk az MMA nagyjai között is. Közéjük tartozik például a Thai box világkupa 2. helyezett Jánosi László és az MMA magyar bajnok és a Cage Fight nemzetközi MMA torna 1. helyezettje, Zathureczky Zsolt is.

Sakk

Kiváló példája a szellemi sportokra a sakk, ami a fizikai erőbevétel helyett agytekervényeinket dolgoztatja meg. A focival, a különböző verseny- és küzdősportokkal szemben ezt máshogy érdekes nézni. Követve a nagymesterek lépéseit ugyanis saját magunkat is próbára tehetjük. Ha úgy tetszik, beszállhatunk a versenybe otthonunk kényelméből is.

Több tehetséges magyar sakkozó is képviseli országunkat a világranglista élén. Polgár Judit, Rapport Richárd és Marjanovics Annamária 2015-ben például három kategória első helyét foglalhatták el. De a világ legjobb 100 sakkozójából is hat helyet tudhattak maguknak magyarok, ami igen szép eredmény.

E-sportok

A lista legfiatalabb résztvevői a különféle e-sportok. A kifejezés először 2005 körül jelent meg a magyar köztudatban, de valójában csak alig tíz éve nőtte ki magát igazán. Az e-sportoló megnevezést azok a játékosok érdemelhetik ki, akik amatőr vagy professzionális módon, versenyszinten foglalkoznak egy-egy videojátékkal. A legnépszerűbbek közé tartozik a League of Legends, a Dota 2, a Rainbow Six Siege és a Call of Duty is.

Merre tart a sport világa?

Azt kijelenthetjük, hogy a hagyományos sportokat egyhamar nem fogják leváltani a virtuális versenyek. Egyre nagyobb azonban az e-sportok népszerűsége, ami nemcsak a MOBA és FPS stílusú játékok, hanem a különböző VR és szimulátor játékok tekintetében is napról napra számottevőbb.

A technológiának ezenkívül fontos szerep jut a különböző versenyszámok szabályozásában és tisztaságának megőrzésében is. A videóbírók megjelenésével például csökkentették az emberi hibaforrást, hiszen bármikor több szögből visszanézhető egy-egy kérdéses szituáció.

Hogyan változott a sportfogadás is az újabb sportágak beköszöntével?

Akár a rohamosan feltörekvő e-sportról, akár a klasszikus rulettről, Black Jackről vagy az újabb és újabb nyerőgépekről és sportágakról beszélünk, az átlagos nézők mellett természetesen a sportfogadás iránt érdeklődők is szívesen megjelennek. Sőt, a legszemfülesebbek már akkor fogadnak az újonnan megjelenő sportágak eseményeire, amikor a legtöbben még magát a sportot és a versenyzőket sem igazán ismerik.

2021-ben az online kaszinók pedig rendkívül széleskörű fogadási lehetőségeket biztosítanak. Így a legkevésbé ismert sportágak kedvelői és a legnépszerűbb sportok szerelmesei is megtalálhatják a számításaikat, ha egy-egy eseményre fogadást szeretnének kötni. A fogadóirodák mobilbarát weboldalakkal és gyakran különálló applikációkkal várják a fogdani vágyókat, akik egy okostelefon és internet hozzáférés segítségével már a világ bármely pontjáról játszhatnak.

Az új sportok megjelenése és a sportfogadás fejlődése tehát kéz a kézben járnak. Már régóta nem szükséges a helyi kaszinóba ellátogatni és hosszú órákat ott tölteni, hiszen az online sportfogadás tértől függetlenül is elérhető. Ennek köszönhetően várakozás közben vagy éppen a délutáni szabadidőnkben is mindig játszhatunk egy kicsit, hogy izgalmat és kikapcsolódást csempésszünk a mindennapokba.

A sportesemények és sportolók teljesítményének, az egyes csapatok sikerének nyomon követése még sosem volt ilyen egyszerű, mint napjainkban. Számos internetes gyűjtőoldal, fórum és algoritmus szolgálja az igényeinket, ahol a campobethez hasonlóan akár a nap 24 órájában értesülhetünk a legfrissebb eredményekről és eseményekről. Ez pedig csak még tovább fejlődik a jövőben.

Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy Magyarországon a 18 év alattiak – a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék (tombola) kivételével – szerencsejátékban nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Megosztás
Tegek: sport