Mintegy félmilliót fizetett jóvátételként az elütött motorosnak

A közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség  tevékeny megbánás miatt szüntette meg az eljárást azzal a nővel szemben, aki jóvátételként 450.000 forintot fizetett az elütött motorosnak.

A megállapított tényállás szerint az elkövető 2019. július 12. napján a reggeli órákban Esztergomban személygépkocsival egy kereszteződésben balra szándékozott kanyarodni, ezért ott megállt. Ezt követően manőverét balra, alacsony sebességgel megkezdte. A sofőr a kanyarodásakor nem biztosított elsőbbséget a jobbról érkező, védett úton közlekedő motorkerékpár részére. A sértett észlelte az elé kanyarodó személygépkocsit, az ütközés elkerülése érdekében a motorkerékpárt balra kormányozta, ennek ellenére a személygépkocsi jobb hátsó ajtajának ütközött.

A balesetben a motorkerékpáros a jobb külboka törését szenvedte el.

A Tatabányai Járási Ügyészség az elkövetővel szemben a büntetőeljárást felfüggesztette, és az ügyet közvetítői eljárásra utalta. A közvetítői eljárásban az elkövető a sértettnek 450.000,-Ft. jóvátételt fizetett, amely után az ügyészség az eljárást megszüntette.

A büntetőjogi rendelkezések szerint a tevékeny megbánás, így az a magatartás, amely szerint az elkövető a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette, büntethetőséget megszüntető ok a közlekedési vétség, vagy a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetése esetén, ha az elkövető a vádemelésig beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó
Fotó: ugyeszseg.hu