• Kezdőlap
  • Hírek

    60 éve történt: A Dorogi Bányász fergeteges diadalmenete Ázsiában

    2025-07-13

    Rekordkísérletre készülnek vármegyénk horgászai

    2025-07-12

    Helyreállította az áramszolgáltatást az E.ON

    2025-07-12

    Az Etna lávafelszínén

    2025-07-12

    Helytálltak vármegyénk horgászai a tagszövetségi bajnokságon

    2025-07-11
  • Települések hírei
    • Dorog
    • Esztergom
    • Esztergom-kertváros
    • Tát
    • Nyergesújfalu
    • Tokod
    • Tokodaltáró
    • Csolnok
    • Leányvár
    • Kesztölc
    • Piliscsév
  • Heti Novella
  • Mesélő tájak és formák
  • Közérdekű
Facebook Twitter Instagram
hétfő, július 14
  • Impresszum
  • Médiaajánló
  • Adatvédelmi tájékoztató
Facebook YouTube
Dorogi-medence Regionális Hírportál
  • Kezdőlap
  • Hírek

    60 éve történt: A Dorogi Bányász fergeteges diadalmenete Ázsiában

    2025-07-13

    Rekordkísérletre készülnek vármegyénk horgászai

    2025-07-12

    Helyreállította az áramszolgáltatást az E.ON

    2025-07-12

    Az Etna lávafelszínén

    2025-07-12

    Helytálltak vármegyénk horgászai a tagszövetségi bajnokságon

    2025-07-11
  • Települések hírei
    • Dorog
    • Esztergom
    • Esztergom-kertváros
    • Tát
    • Nyergesújfalu
    • Tokod
    • Tokodaltáró
    • Csolnok
    • Leányvár
    • Kesztölc
    • Piliscsév
  • Heti Novella
  • Mesélő tájak és formák
  • Közérdekű
Dorogi-medence Regionális Hírportál
Ön itt van:Kezdőlap » Így hozza ki a pörkölés a kávé zamatát
Hírek

Így hozza ki a pörkölés a kávé zamatát

dorogimedence.huÁltala: dorogimedence.hu2020-10-28Nincs hozzászólás2 perc olvasás
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
Megosztás
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-mail

A kávézás igazi szerelmesei bizonyára tudják, hogy bár az alapanyag sokat számít, mégsem csak azon múlik, milyen izű lesz egy bizonyos fajta kávé. A pörkölés például kimondottan nagymértékben befolyásolja a végső ízt. A kávépörkölés művészete bonyolultabb, mint azt sokan gondolják!

Sok múlik a kávépörkölőn

Ahhoz, hogy a legízletesebb, legjobb kávé készüljön el a zöld kávébabból, nagyon fontos, hogy jó legyen maga a pörkölő, amivel pörkölik. Nagyon sokféle eszköz létezik, és persze maga a pörkölési folyamat is nagyon eltérő lehet, hiszen mindenki mást igyekszik kihozni a kávéból, más tulajdonságait erősítené fel.

A profi kávé pörkölő mellett tehát komoly szerepet játszik a folyamatban az ember is, aki kezeli a pörkölőt. Ez ugyanis igényel némi tudást és tapasztalatot, ezek hiányában jó eséllyel csak összeégetett kávészemekkel találkozhatnánk a folyamat végén. Eltart egy ideig, míg valaki olyan szintre jut a kávépörkölésben, amit igazán profinak nevezhetünk.

De mi olyan nehéz ebben?

Nos, ha azt gondolod, hogy a kávépörkölés annyiból áll, hogy berakod a zöld kávébabot a gépbe, beállítod a hőmérsékletet és a légáramlást, majd hátradőlsz és várod az eredményt, akkor ki kell ábrándítsunk: így legfeljebb valami agyonégetett, fogyasztásra alkalmatlan szenes törmeléket kapsz.

A pörkölés során befolyásolható a kávé íze. Nagyon sokféle zamat van meg ugyanis egy kávébabban, és a pörkölés az eszközöd arra, hogy ezek közül néhányat elnyomj, másokat pedig felerősíts. Így lesz egy kávé csokoládés beütésű, enyhén citrusos stb.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy folyamatosan ott legyünk pörkölés közben, figyeljünk, és állítsunk az értékeken, amikor úgy hozza a helyzet. Az igazán profik már a hangok, illatok alapján tudják, hogy mikor kell egy kicsit lejjebb venni a hőmérsékletet, állítani a légáramláson. Így kapjuk meg végül a jól ismert, igazán finom és kedvelt kávékat. A kávépörkölés komoly munka, és sok tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki tényleg profin tudja űzni.

Fogyasztóként azonban neked csak annyi a dolgod, hogy megtaláld azt a fajta kávét, ami a legközelebb áll az ízlésedhez – kellemes kísérletezést!

A fotó forrása: amenic181 / Shutterstock.com

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
  • Click to print (Opens in new window) Print

Kapcsolódó bejegyzések

kávé kávépörkölés pörkölés
Megosztás. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
Előző cikkÉjszaka fejeződött be a helyszínelés a halálos balesetnél
Következő cikk Pályázaton nyert szántóföldi permetezőt egy nagysápi gazda
dorogimedence.hu

Kapcsolódó bejegyzések

60 éve történt: A Dorogi Bányász fergeteges diadalmenete Ázsiában

2025-07-13

Rekordkísérletre készülnek vármegyénk horgászai

2025-07-12

Helyreállította az áramszolgáltatást az E.ON

2025-07-12

A hozzászólások le vannak zárva.

Richter Gedeon Nyrt.
Plazma Állomás Esztergom
Styevola és Fia Kft.
Copyright © 2025. Designed by ThemeSphere.
  • Dorogi-medencéről
  • Kezdőlap
  • Impresszum
  • Médiaajánló
  • Adatvédelmi tájékoztató

Írja be a keresendő szót és nyomja meg az Enter billentyűt. Mégsem: Esc.

Kedves Felhasználó! Tájékoztatjuk, hogy a hírportál felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat, illetve az adatvédelmi tájékoztatónkat tudomásul veszi.Elfogadom Elutasítom Bővebben
Adatvédelmi tájékoztató

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT