Csehország ékköve – Český Krumlov

Lieber Tamás “Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében Csehország ékkövével ismerkedhetünk meg.

Csehország közelsége, valamint lenyűgöző tájképi és épített értékei révén, méltán kedvelt úti célja a Magyarországról szervezett kirándulásoknak. Ha ez utóbbi kategóriában keresgélünk, Prága mellett a turisztikai irodák katalógusaiban ma már egyre többször megjelennek az egyébként lenyűgöző főváros mellett az emberibb léptéket képviselő kisvárosok is. A legnépszerűbbek között találjuk a Moldva folyó kettős kanyarulatába települt festői Český Krumlov-ot.

A város, amelyet a „szárazföldi” turisták mellett nyaranta a folyó adta lehetőséget kihasználva vízitúrázók sokasága keres fel (a fotón is jól láthatók a parton parkoló kajakok), egyfajta időutazás színhelye. A reneszánsz hangulatot árasztó belvárost, a folyó feletti sziklateraszra települt várral 1992. december 13-a óta az UNESCO Világörökségi helyszínei között jegyzik. A színes házakkal szegélyezett hangulatos utcácskákban sörözők, kávézók, éttermek, ajándékboltok, fagylaltozók sorjáznak, megalapozva a jó hangulatot, amely sétánk során óhatatlanul ránk ragad.

Český Krumlov

kép 1 / 1

A városképet kétségkívül az 55 méteres (a Moldva partjáról mérve 86 méter magas) szépen díszített árkádos vártorony uralja, amelynek felső erkélyére 162 lépcsőfokot leküzdve juthatunk fel; megéri, hiszen pazar képet kapunk az alattunk elterülő városról.

A toronyban egyébként 4 harang található, a legrégebbi 1800 kg-ot nyom, és 1406-ban öntötték, de a legfiatalabb is elmúlt már 270 éves. Igaz, ez utóbbi „csak” 75 kg-os.

Az eredetileg gótikus és reneszánsz stílusjegyeket is magán hordó torony utolsó nagy rekonstrukciója 1947-ben, a festmények, freskós restaurálása pedig 1994 és 1996 között zajlott.

Lieber Tamás

Sorozathoz kapcsolódó további cikkek>>