Kategóriák: DorogHírek

Orgonaavató hangversenyt rendeztek Dorogon

Október 18-án, vasárnap este ünnepélyes keretek között avatták fel a megújult orgonát a dorogi Szent Borbála-plébániatemplomban.

Az eseményen Szerencsés Zsolt plébános atya köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy egy álom beteljesedésének pillanatához érkezett, hiszen nem csak a belső és külső tere újult meg a templomnak, hanem az orgonája is. Hozzátette, hogy nem kis dolog egy orgonának az újjáépítése, hiszen látta, hogyan újult meg apránként – mintegy félév alatt – ez a csodálatos hangszer. Az atya a gondolatai után megköszönte az önkormányzat és a polgármester segítségét, majd felkérte a polgármestert beszédének megtartására.

Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere emlékeztette a jelenlévőket, hogy először 1938-ban rendeztek Eucharisztikus Világkongresszust Magyarországon, és az akkori világeseményhez a dorogiak is – példát mutatva nekünk – csatlakoztak. Akkor a téren felépült szénoltár előtt óriási tömeg gyűlt össze. Elmondta azt is, hogy a templom 1931-ben készült el, melynek felszentelésére Buchner Antal karnagy egy bányászmisét szerzett. Kiemelte, hogy az 1938-as eucharisztikus eseményekre emlékezve 2018-ban megalkották az Eucharisztika Dorog 2018-2020 programot, viszont akkor még nem tudták, hogy ilyen pandémiás helyzet áll majd elő, ami miatt a 2020-ra tervezett magyarországi események elmaradnak. Az eucharisztikával kapcsolatban hozzátette azt is, hogy az eseményre zenét is készítettek „Cantata Dorogiensis De Eucharistia” címmel, melyet Sáry László zeneszerző alkotott meg.

Végül Vereckei Attila zenész, kórusvezető, zenepedagógus járult a pulpitushoz, aki ismertette, hogy az esztergomi bazilika és a ferences templom mellett, térségünkben a harmadik legnagyobb, több mint 1000 síppal megszólaló dorogi Bányásztemplom orgonájának felújítását több mint 11 millió forinttal támogatta Dorog Város Önkormányzata. Megjegyezte, hogy az orgonát a pécsi Angster József és Fia műhelyében dr. Schmidt Sándor bányaigazgató és a bányatársaság külön kérésére készítettek 1936-ban.

A beszédek után a résztevők orgonaavató hangversenyen vehettek részt a Balassa Bálint Vegyeskar, Udvardyné Pásztor Ágnes karnagy, orgonista és Rózsár Brigitta orgonaművész közreműködésével.

Az orgonaavató ünnepség teljes felvétele: