Kategóriák: EsztergomHírekProgramok

Novemberi előadások a Babits Mihály Színházban

Novemberben hat alkalommal is várja az érdeklődőket az esztergomi Babits Mihály Színház.

Felújítja Presszó-szonáta című előadását a Babits Mihály Színház, melynek bemutatóját november végén láthatja az esztergomi közönség a Bubik Színpadon. A Hamlet és a Hogyan legyünk boldogtalanok? című előadásokon túl bemutatkozik a városban Pozsgai Zsolt rendezésében az Egy asszon, két asszon, valamint az Őfelsége pincére voltam című cseh filmmel elindul a Frank’art filmklub is.

// NOVEMBER 7. 19:30 – EGY ASSZON, KÉT ASSZON (vendégelőadás) //

Kacagtató népi játék egy részben, Kóka Rozália erdélyi gyűjtései alapján.
 
Két fiatal lány egyszerre tartja esküvőjét a faluban. De még előtte este bezárkóznak a pajtába, hogy meghányják-vessék, mi vár rájuk azután. Mert hogy igencsak barátnők, és most el kell válniuk.
 
De hogy lesz az urukkal? Mit tegyenek az első időkben? Mi van, ha a fiatalasszonyt kapja tánca a vágyakozás más eránt? Sok megbeszélni való van.
 
Kóka Rozália kacagtató történetei a házasság előtt álló lányok valódi kérdéseire keresik a választ. Akkor is, ha közben nevetünk. Meg tán még énekelünk is egy kecset. Baj ez?
 
Szereplők:
Mári I: Nagy Nati
Mári II: Orosz Csenge
Írta és rendezte:
Pozsgai Zsolt

Jegyek és részletek:  https://www.babitsszinhaz.hu/egy-asszony-ket-asszon/

// NOVEMBER 15. 15:00 – HAMLET //

Mottó: Dánia karantén.

Hamlet a kényszerű összezártságban kísérletet tesz a gyerekszoba revíziójára, aminek során megmérettetik a szerelem, család és barátság fogalma. Az öntudatra ébredő fiú az atyát kérdezi: Ki vagyok én? A régi, a patriarchális rend örököse? Vagy az anyai rész az erősebb bennem, ami ismeri a kegyelmet és a megbocsátást?
Shakespeare műve egy családi kamaradráma, ahol a történelem csak a legvégén rúgja rá az ajtót a temetetlen holtakra.

Fordította: Arany János

Szereposztás:
Claudius: Viczián Ottó
Hamlet/Hamlet atyjának szelleme: Bánföldi Szilárd
Polonius/Első sírásó/Pap: Faragó András
Laertes/Rosencrantz/Horatio: Kazári András
Gertrud: Kéner Gabi
Ophelia/Guildenstern/Második sírásó/Osrick: Orosz Csenge
Fortinbras: Dóra Ádám
Gyermek Hamlet: Rákosi Sámuel
Testőrparancsnok: Ótott Ferenc
Katonák: Horváth Mózes, Rezsnyik Bálint

Zene: Ágoston Máté
Jelmez: Kovács Klaudia
Szcenika: Kun Botond
Vívás: Széplaky Géza
A rendező munkatársa: Vereckei Kata

Rendező: Kaj Ádám

Jegyek és részletek: https://www.babitsszinhaz.hu/hamlet/

 

// NOVEMBER 19. 19:30 –  HOGYAN LEGYÜNK BOLDOGTALANOK? //

Gondolkodott már azon, hogyan lehet igazán jól szorongani? Hogyan lehet mestere a parázásnak? Kimaxolná a társadalmi elvárások okozta görcseit? Önfeledten feszengne a hétköznapokban?

Ne várjon másokra, rúgjon önmaga alá!

Ezen az estén elsajátíthatja az önkínzás alapjait, kiművelheti magát önsajnáltatásból és magáévá teheti az önsorsrontás haladó és profi eszköztárát.

Megmutatjuk a lelki kútmérgezés praktikáit. Megtudja, hogyan veszítse el barátait 3 lépésben, megismerheti a párkapcsolatok elrontásának ősi titkait – és más egyéb módszereket, hogy fájjon a tükörbe nézni. S ha már a padlón van, megtanítjuk hogyan verje magát a földhöz!

Ez nem humbug, ez tudomány! Amerikai módszer alapján!

Kidolgozta: Braun Barna
Előadja: Endrész Aliz és Braun Barna
Rendezte: Kaj Ádám

Jegyek és részletek: https://www.babitsszinhaz.hu/hogyan-legyunk-boldogtalanok/

// NOVEMBER 21. 15:00 – FrankArt Filmklub: Őfelsége pincére voltam //

FrankArt Filmklub: Őfelsége pincére voltam
Őfelsége pincére voltam
(cseh-szlovák film, 2009)
Főszereplők: Oldrich Kaiser, Ivan Barnev, Martin Huba, Julia Jentsch,
Rendezte: Jiří Menzel

Jan Ditě-t 14 év és 9 hónap után kiengedik a börtönből és egy olyan elhagyatott faluba küldik, ahonnan a II. világháború után kitelepítették a német nyelvű lakosságot. Ditě megismerkedik szomszédaival, egy idős professzorral és annak asszisztensnőjével. Az idősödő férfit elvarázsolja a lány szépsége, és eszébe jut saját fiatalsága, szerelmei és az is, hogy hogyan lett egyszerű utcai árusból a legszebb prágai étterem pincére. Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is. A háború szele már a levegőben van, amikor Ditě megismerkedik egy német lánnyal. Házassága a náci eszméket valló Lizával a rossz oldalra állítja, szembefordítja környezetével. A németek hatalomra kerülése elhozza Ditě idejét, végre bekerülhet a milliomosok régóta csodált világába.
A vetítés után Vörös István irodalmi vezetőnkkel beszélgetünk a filmről, Hrabalról és a csehek XX. századi történelméről.
A belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a babitskamara@gmail.com címen lehetséges.

FB-esemény: https://www.facebook.com/events/1693002417520965/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

// NOVEMBER 27. 19:30 – PRESSZÓ-SZONÁTA  (nyilvános főpróba) //
// NOVEMBER 28. 19:30 – PRESSZÓ-SZONÁTA bemutató //

Duna-parti-túra
 
„Hogy aki én
én vagyok-e”
 
Presszó és kávéház: találkozások színhelyei. Hogy ezek a találkozások véletlenek vagy sorsszerűek?
Nőket látunk, különböző státuszban, különböző háttérrel, különböző jellemmel és akarattal. De vajon kinek az akarata érvényesül? A férfié, aki bár nincs jelen, mégis ordít a hiánya, mert minden belőle indul és hozzá tér vissza? A rendezőé és íróé, akik arra ?kárhoztatnak? két színésznőt, hogy ezen az estét ketten hattá hasadjanak? De hát lehet egy színésznek pokol a színház, a játék? Hiszen minden szerep ezen a világon. A feleség. A szerető. A festő. És a megrendelő is. Gondoljon mindenki csak az Ahogy tetszik méla Jaques-jára.
A szonáta klasszikus zenei műfaj. Általában három, négy ciklikus tételből áll, amelyek formájára és sorrendjére nézve elég szigorú szokás alakult ki. Vörös István drámája ? nomen est omen- partitúra, amit a színésznők hangjukkal, mozgásukkal szólaltatnak meg. Igazi gúzsba kötve táncolás. És mégis, ahelyett hogy a műfaji keret korlátozna, teret enged a formával és stílussal való kísérletezésnek.
A szonáta teatralizálása írói és színészi bravúr. Valódi színházi játék, ahol nem elrejtjük a kulisszát, hanem megmutatjuk.
 
G: Kéner Gabriella
C: Maronka Csilla
Látvány:
Giricz Máté
A rendező mukatársa: Vereckei Kata
Írta: Vörös István
Rendezte: Kaj Ádám

Jegyek és részletek: https://www.babitsszinhaz.hu/presszo-szonata/

MŰSORVÁLTOZÁS! A Babits Mihály Színház 2020. október 27-ére tervezett Hruscsov pincére voltam című előadása a nemzetközi utazási korlátozások miatt ezúttal elmarad, helyette az Az influencer című előadás látható. Jegyek és részletek ITT: https://www.babitsszinhaz.hu/az-influencer/

Megosztás