Kategóriák: DorogHírek

Felújították a dorogi Szent Borbála templom orgonáját

Az esztergomi bazilika és a ferences templom mellett, térségünkben a harmadik legnagyobb, több mint 1000 síppal megszólaló dorogi Bányásztemplom orgonáját Dorog Város Önkormányzatának támogatásával újították fel – írja a dorog.hu

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a felújítási munkálatok mintegy fél éven keresztül zajlottak a Szent Borbála templomban, ahol minden egyes sípot külön megtisztítottak és felújítottak. Úgy tudjuk, hogy a javítást Meggyesi Ádám orgonaépítő- és javító végezte el.

Az orgonát a pécsi Angster József és Fia műhelyében dr. Schmidt Sándor bányaigazgató és a bányatársaság külön kérésére készítettek 1936-ban. A templomban található 130. számú Angster orgona azért is különleges, mert – habár erősen leromlott állapotú volt – eredeti formában volt megtalálható. A magyarországi orgonák hangképeit az évtizedek során a különböző koroknak megfelelően alakították át, ami szerencsére a dorogira nem igaz, ezért a felújítást követően a 84 éves orgona méltó emléket állít majd az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus dorogi eseményeinek.

Szerencsés Zsolt plébános tájékoztatása szerint a különleges hangszer felavatása 2020. október 18-án, vasárnap 18 órakor lesz.

Fotó, forrás: dorog.hu / Dorog Város Önkormányzata Facebook oldal