Térségünk ingatlanpiaca a vírus második hullámának kezdetén

A vírus második hulláma elérkezett hazánkba is. Hogy mit hoz az ingatlanpiac számára, azt csak találgatni lehet, pontosan megmondani nem.

Azt viszont pontosan tudjuk, hogy jelenleg, a vírus újbóli erősödésének kezdetén térségünkben, a Dorogi-medencében az ingatlanárak hogy állnak, most mennyiért tudunk otthont vásárolni.

Mennyiért tudunk házat vásárolni a Dorogi-medencében?

A Dorogi-medence településein élő lakosok száma és az eladó családi házak négyzetméter árai között semmiféle korreláció nem figyelhető meg. Ugyanis nem a legmagasabb népességű település kínálja a legmagasabb áron a családi házakat és nem is a legkevesebb népességű a legolcsóbban. Vegyük tehát sorra, hányadán is állunk!

Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készült elemzésből látható, hogy jelenleg térségünk legkisebb lélekszámú településén, Pilisjászfalun a legdrágábbak a családi házak átlag négyzetméter árai (429 ezer Ft/m²). Piliscsabán a második legdrágábbak, 415 ezer forintos négyzetméter árral. Kis községünkben, Leányváron már jóval olcsóbbak az árak, itt ugyanis átlagosan 348 ezer forintos négyzetméter árral tudunk családi házat vásárolni.

A legolcsóbbakat említve Kesztőlcről, Esztergom-Kertvárosról és Tokodaltáróról beszélhetünk, ahol szinte ugyanolyan négyzetméter árakkal találkozhatunk (Kesztölc: 260.902 Ft/m²; Esztergom-Kertváros: 260.992 Ft/m² Tokodaltáró: 261.129 Ft/m²). A legnagyobb számú lakossággal rendelkező Dorogon egészen kedvező, 312 ezer forintos négyzetméteráron tudunk családi házhoz jutni.

Lakásvásárlás: Dorog vs. Budapest

Fővárosunk lakáspiaci helyzetét és Dorogét 5 évre visszamenően összevetettük érdekességképpen.

Dorogon a téglalakások átlagos négyzetméterára 2015-ben még csak 148 ezer Ft/m² volt, 2016 és 2017 között pedig nem számottevően változott. 2018-ban ugrott 200 ezer Ft/m² fölé, és az utána következő évben is egy jelentős, több mint 60 ezer forinttal növekedett. Az idei év sem hozott csökkenést sőt, csaknem 100 ezer forinttal növekedtek a négyzetméter árak. Tehát 5 év alatt 148%-os növekedés tapasztalható Dorogon az eladó lakások átlag négyzetméter árainak tekintetében.

Jelenleg Budapesten 834 ezer forintos négyzetméter árakkal találkozhatunk lakásvásárláskor, ami a duplája a dorogi áraknak. A fővárosban  2015-ben még 390 ezer Ft/m² áron lehetett lakáshoz jutni, ez az összeg 2020-ra azonban a kétszeresére duzzadt.

Nem számottevő a vírus hatása térségünk ingatlanpiacán, de hogyan lesz a folytatás?

Előző cikkünkben a Dorogi-medence ez évi ingatlanárait vettük górcső alá, ahol a vírus tekintetében elmondhatjuk, hogy nem okozott jelentős változásokat a házak áraiban. Viszont az idei koronavírus második hulláma nemrég elkezdődött, amely hozhat még magával nem várt fordulatokat. Azonban vélhetőleg, ha az első hullám mégsem döntötte romba az ingatlanpiacot, a második sem fogja.

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2020-09-04 06:36

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu
Kulcsszavak ingatlaningatlanárak

Recent Posts

Együttműködő kamarák az uniós források hatékony elérésére

Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában működő kilenc kereskedelmi és iparkamara kötött egymással együttműködési magállapodást a napokban…

2021-05-14

Tervezett áramszünetek május második felében

Térségünkben Esztergomban, Dorogon, Tokodon, Bajnán, Pilismaróton és Lábatlanon számíthatunk tervezett áramszünetekre 2021. május második felében.…

2021-05-14

Letartóztatásban maradhat az férfi, aki vascsővel támadt volt élettársa párjára

Meghosszabbíthatják annak a férfinek a letartóztatását, aki 2021. április 16-án egy vascsővel bántalmazta volt élettársa…

2021-05-14

Felújítás alatt álló házból lopott értékes tárgyakat a segédmunkás

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki egy esztergomi családi…

2021-05-14

Utasa nem volt a gyermekülésben rögzítve

Az Esztergomi Rendőrkapitányság járőrei 2021. május 13-án, csütörtökön 12 óra 15 perckor Esztergom-Kertvárosban, a Damjanich…

2021-05-14

Erdélyiekkel táboroznak a dorogi református hittanosok

A Dorogvidéki Református Egyházközség július első hetében rendezi meg hittantáborát Balatonszepezden, ahol az erdélyi válaszúti,…

2021-05-14

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!