Kategóriák: DorogHírek

Megemlékezést tartottak a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél

Szeptember 4-én, pénteken a 70. bányásznap alkalmából koszorúzást tartottak a dorogi Baumit Kft-nél található Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél.

Az eseményen először Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője vonult a pulpitushoz. Beszédét egy Wass Albert idézettel nyitotta: „Ki mint vetett, azonképpen arat. Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad.” Ezekre a verssorokra bátran mondhatjuk azt, hogy a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél történő koszorúzásoknak és megemlékezéseknek a mottója lett – tette hozzá. Kiemelte, hogy öt évvel ezelőtt, amikor 2015 egy meleg szeptemberi délutánján felavattuk ezt az emlékművet, akkor még csak reméltük, hogy ez az ünnepség hagyománnyá érik. De azt egyikünk sem gondolta, hogy a pandémia miatt a 2020-as évben Wass Albert sorainak ennyire komoly, eddig még soha nem tapasztalt aktualitása lesz. Beszédében elmondta azt is, hogy minden emlékezés és tiszteletadás a múltról is szól, arról a múltról, melyből a hagyományaink születnek, s melyből az igazi értékeket mentjük át a jelen és a jövő számára. A dorogi mészkőbányászat múltjából és hagyományaiból a jövőt a dorogi bánya új büszke tulajdonosa, a 30 éves Baumit Kft. építi, immáron több mint 20 esztendeje.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki abban, hogy évről évre mindig hittel tudunk megemlékezni a bányászokról és a bányászatról, aminek itt a dorogi-szénmedencében évszázados tradíciói vannak. Hozzátette, hogy minden ilyen hagyomány élteti a közösségeket és példát mutat azoknak, akik ma dolgoznak, akik ma állnak helyt a társadalom kötelezettségeinek során. Láthatjuk, hogy egy váltás történt, hiszen a szénbányászatról már le kellett mondanunk, de látszik, hogy a bányászati hagyományok, mint például a kőbányászat, mennyire élő és mennyire része a gazdasági kultúránknak. Beszédében elmondta azt is, hogy azért jók ezek a megemlékezések, mert felhívják a figyelmet a bányászat fontosságára.

Végezetül Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere tartotta meg beszédét. Elmondta, hogy a korábbi években ilyenkor már a Jubileum tér tele volt körhintával, céllövöldével és a népünnepély színpadán már zajlott a mulatság, de ez a vírus most keresztülhúzta számításainkat. Kiemelte, hogy ebben az időszakban két dolog nagyon fontos szerepet játszik. Az egyik a hagyományaink, a másik a napi teljesítményeink. Ez az a két kapaszkodó amire építhetjük rövid- és hosszútávú terveinket is. A hagyományok kötelezettséget is jelentenek és a bányásznap Dorogon mindig visszatekintés az elődök előtti tisztelgés, de azért a napi teljesítményekkel való számvetésre is alkalmat adott mindig. Gratulációját fejezte ki a Baumit Kft. munkatársainak teljesítményéhez, hiszen a mai körülményeink között a gazdasági stabilitás igen komoly napi feladatot jelent. Végezetül megemlítette a város építő munkáját is, hiszen nemrég fejeződött be a Köztársaság út felújítása, hamarosan pedig elkészül a művelődési ház nagyszínháztermének felújítása, mindemellett Mindenszentekre gyarapodni fognak a szilárd burkolatok a temetőnkben.

A beszédek után koszorút helyeztek el a résztvevő polgármesterek, képviselők, egyesületek, cégek, valamint országos és megyei szervezetek.