Kategóriák: HírekKék hírek

Halálos közúti balesetet okozott, másfél évet kapott

Nem jogerősen 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki halálos közúti balesetet okozott a 11-es úton.

A vádirat szerint az érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkező férfi vádlott 2018. július 7. napján 18 óra körüli időben a 11. számú főúton személygépkocsit vezetett, ennek során utolérte a 3-4 járműből álló kocsisort, majd a járművek előzésébe kezdett. A vádlott a 120-130 km/óra sebességgel végrehajtott előzés során észlelte, hogy a szemközti forgalmi sávban egy az eljárás során ismeretlen maradt személygépkocsi közeledik, ezért a manőver befejezése érdekében személygépkocsiját hirtelen, túlzottan jobbra kormányozta. Visszatért a Pilismarót felé vezető forgalmi sávba, majd a jármű a haladási iránya szerinti jobb oldalon az útpadkára hajtott. Ekkor a vádlott hirtelen balra kormányzott, melynek következtében a személygépkocsi átsodródott a haladási iránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, és ott a szemből érkező sértett  személygépkocsija bal elejének csapódott.

Az ütközés következtében a sértett járműve az út melletti területre perdült. A vádlott által vezetett személygépkocsi függőleges tengely körüli forgása felgyorsult, a biztonsági övet nem használó utasa az ablakot átszakítva kizuhant az utastérből és az úttestre esett.

A sértett járművéből kifolyt üzemanyagot egy elektromos szikra lángra lobbantotta a motortérben, az ütközés  miatt már elhalálozott sértett a járműben égett.

A sértett által vezetett személygépkocsi jobb oldali első ülésén utazó utas nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A sértett által vezetett személygépkocsi jobb oldali hátsó ülésén utazó kiskorú sértettnek a kulcscsontja törött, megműtötték, amely miatt súlyos egészségromlása alakult ki.

Az Esztergomi Járásbíróság 2020. augusztus 19. napján előkészítő ülést tartott, amelyen a vádlottat 1 év 6 hó végrehajtandó fogházbüntetésre és 6 év  járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A kihirdetett ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője ellene fellebbezést jelentett be.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó