Komárom-Esztergom Megyei Nemzetiségi Fesztivál

A megyei önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumától 20 millió forint pályázati pénzt nyert arra, hogy a megyében található kistelepülések kulturális rendezvényeit és az ott fellépő előadókat támogassa.

– A megyei önkormányzatnak mindig fontos volt a kistelepülések sorsa, amikor lehetősége van a támogatásra, akkor segíti a falvakat.  Ezért nem volt kérdés, hogy ezzel az EMMI által kiírt pályázati lehetőséggel is éljen, hiszen így a kistelepüléseken élők lehetnek részesei zenekari- és rockkoncerteknek, táncelőadásoknak, zenés, verses programoknak, minifesztiváloknak megyeszerte – mondta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

– Határozott törekvésünk megyénk kincseinek, értékeinek felkarolása is. A pályázaton elnyert összeget ezért úgy használjuk fel, hogy minél több értéket képviselő Komárom-Esztergom megyei előadó, együttes jusson fellépési lehetőséghez. Ugyanakkor, mivel megyénk a legsűrűbben lakott nemzetiségekkel, nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi értékek őrzésére is. Ezért hoztunk létre a nemzetségi szervezetek vezetőivel egyeztetve a Komárom-Esztergom Megyei Nemzetiségi Fesztivált – tette hozzá az elnök.

A programsorozat keretében a megye nemzetiségi együttesei, német, szlovák és roma hagyományőrző együttesek lépnek fel, adnak jellemzően szabadtéri koncerteket.

A nemzetiségi fesztivál első eseménye, ha úgy tetszik főpróbája volt a 160 éves Csolnoki Fúvószenekar fellépése a helyi Szent János parkban. Július utolsó vasárnapján a nyolctagú német nemzetiségi hagyományőrző együttes, a Burschen Kapelle, adott egyórás műsort a kecskédieknek a Szent Anna napi búcsú alkalmából. Nemrégiben pedig a közel százéves Mogyorósbányai Fúvószenekar örvendeztette meg a helyieket vidám térzenével.

A Fesztivál a következő hetekben is folytatódik. Augusztus 19-én, Táton, a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar ad szabadtéri koncertet. Dunaszentmiklóson augusztus 20-án a Die Laus Buben zenekar fellépése lesz a sváb nemzetiségi sördélután fénypontja. Ugyancsak nemzeti ünnepünkön falunapi térzenére várja a helybéliket a Sárisápi Szlovák Pávakör és Sárisápi Bányász Fúvószenekar. Augusztus 22-én pedig roma hagyományőrző zenés, táncos délután lesz a vértesszőlősi Közösségi házban a Cigányokért Szociális és Kulturális Egyesület szervezésében.

A táti program Facebook eseménye>>

Fotó, forrás: KEMÖH Sajtó / Táti Kultúrház

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2020-08-14 07:02

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Frissen pörkölt kávé esztergomi pörkölő üzemből! – Nautic Coffee

Frissen pörkölt kávé - a felejthetetlen aromák garanciája. Egyre több helyen olvashatjuk, hallhatjuk, hogy a…

2021-05-11

Ganxsta Zolee Dorogra látogat

Május 21-én, pénteken 19 órától Ganxsta Zolee és Takács Vilkó, azaz a Dos Diavolos ad…

2021-05-11

Móra Mesefióka Esztergomban

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár és Gyermekkuckója között meseösvényt avattak fel a könyvtárosok május…

2021-05-11

A bíróság elrendelte a tokodi társasházi tolvaj letartóztatását

Az Esztergomi Járásbíróság a 2021. május 11. napján tartott ülésen, egy hónapra elrendelte annak a…

2021-05-11

Két baleset is történt térségünkben

Dorogon és Nyergesújfaluban is közúti baleset történt május 10-én, hétfőn délután. Késő délután egy tanulóvezető…

2021-05-11

Szolgálaton kívüli rendőr buktatta le a körözött nőt

Szolgálaton kívüli rendőr lett figyelmes egy elfogatóparancs alatt álló nőre 2021. május 10-én, hétfőn délután…

2021-05-11

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!