Kategóriák: Hírek

Melyek a főbb különbségek a póker különböző fajtái között?

Ha pókerről beszélünk, a Texas Hold’em viszi a prímet. Noha kétségtelenül izgalmas játék, azért ezzel nincsen egyedül: az Omaha (High–Low), a kínai és az öt és hétlapos póker mind-mind sajátos izgalmakat rejt. Cikkünkben bemutatjuk a Texas Hold’em és egyéb pókerjátékok közötti főbb különbségeket, illetve, hogy hogyan nyerhetünk az egyes változatoknál.

Texas Hold’em

A Texas Hold’em póker a legnépszerűbb pókerjáték a világon. Kevesebb korlátozás van a fogadásokra, ami azt jelenti, hogy igazán nagy összeget lehet vele nyerni. A játék az óramutató járásával megegyező irányban mozog, és a két játékos az osztó bal oldalán ül. Minden játékos két saját zárt lapot kap, és meg kell próbálnia a lehető legjobb ötlapos kombinációt készíteni ezekből a kártyákból, valamint az öt közös lapból.

A Texas Hold’em póker könnyen elsajátítható, azonban a benne rejlő stratégiák miatt nehéz igazán profivá válni benne. Ha ki szeretné próbálni az online pókert, ez erre a legjobb választás. Ahhoz, hogy nyerjen a játékban, ismernie kell az alapokat, és meg kell értenie, hogy a többi játékos pozíciója hogyan befolyásolhatja stratégiáját, illetve a nyeremény kassza (pot) esélyeit. Ha ezeket elsajátította, akkor elmélyülhet a fejlettebb koncepciókban és stratégiákban, mint például a különböző típusú játékosok megértése és hogy hogyan játsszon ellenük.

Omaha

Ha élvezi a Texas Hold’em izgalmait, de valami nyugodtabb és kevésbé kockázatos játékra vágyik, akkor az Omaha az Önnek való pókerfajta! Az Omaha különbözik a Texas Hold’em-től, mivel a játékosok négy saját zárt lapot kapnak, melyekből kettőt három közös kártyával kell kombinálniuk. A nyeremény is korlátozott, noha a licitkörök ugyanúgy történnek. A legmagasabb leosztású játékos nyer az Omaha High esetében; az Omaha High-Low esetében a legkisebb öt különböző lapból álló kombináció is megkapja a pot felét, de csak akkor, ha az ötből egyik lap sem nagyobb nyolcasnál.

Nagyobb esélyünk van a győzelemre, ha a kezünkben lévő kártyák a lehető legközelebb állnak egymáshoz. Ez a játék nem igazán alkalmas a blöffölésre. Azok a játékosok, akiknél a lehető legjobb leosztás van, nem valószínű, hogy eldobják lapjaikat. Ha pedig valaki sikertelenül blöfföl, az ronthatja saját hitelét az asztalnál.

Kínai póker (Open Face)

Ha valami másra vágyik, próbálja ki a kínai pókert, amelyben a játékosok egyetlen pakliból húznak, és ebből próbálják meg összeállítani a legjobb lapokat. Valójában ez közelebb áll a gin römihez, mint a pókerhez, mert a játékosok pontokért játszanak. A kártyacsere fordulók után a 13 kártyát három különböző kézbe rendezik. A felső kéz mindössze három lapból áll, de rendes kéznek számít. A középső és alsó kezek rendes öt kártyás kezek, és minden kéznek magasabbnak kell lennie, mint az előző kéz, ahol a felső a legalacsonyabb, az alsó pedig a legmagasabb.

Ez a fajta játék profi körökben igen népszerű, de az amatőr játékosoknál is, mivel gyors és legalább annyira szól a szerencséről, mint a készségekről. A játékhoz erős koncentrációra és stratégiai gondolkodásra van szükség, beleértve a pontszámok észben tartását. Ennek legegyszerűbb módja, ha saját pontszámunkat tartjuk észben a többiekével szemben. Minden győztes kézért pontot kapunk, és további három pontot nyerhetünk (‘scoop’), ha mindhárom kézben legyőzünk egy játékost.

Ötlapos póker (Five-Card Draw)

Az ötlapos póker eléggé egyértelmű és az egyik legegyszerűbben elsajátítható játék. Különbözik a többi variánstól (Texas Hold’em, Seven-Card Stud és Omaha), mivel nincsenek felfedett lapok, ami megnehezíti a stratégiázást. Az osztótól balra ülő játékos leosztás előtt beteszi a kis vakot, a következő játékos pedig a nagy vakot, melyet követően a játékosok 5 lapot kapnak, amelyből mindegyik zárt, azaz egyik sem látható az ellenfelek számára. Ezután következik a húzási fázis, amikor minden játékos meghatározza, hogy hány lapot szeretne cserélni, majd azok helyett új lapokat húz a pakliból. A kör addig tart, amíg minden aktív játékosnak újra öt lapja nem lesz. Ezután következik a második licitkör, amelyet az első licitkör első emelője kezd meg. Ha ez után a kör után is legalább két játékos marad, akkor jön a ’showdown’, amelyet a legmagasabb értékű kéz nyer.

Ez a játék nagyon könnyen elsajátítható, olyannyira, hogy már nem is láthatjuk gyakran a hagyományos kaszinókban, ezért, ha ezt a változatot szeretné játszani, akkor inkább online tudja megtenni. A sikerhez fontos észben tartani a különböző kezek értékét, illetve azt, hogy az első körben nem valószínű, hogy jó leosztást fog kapni. A lényeg, hogy tudja, a húzás kedvezni fog-e Önnek, vagy sem. Felmérheti ellenfeli lapjait azáltal, hogy hány lapot húznak. Ha például csak egy lapot húznak, akkor jó eséllyel van soruk vagy flössük.

A póker nem csak a Texas Hold’em változatot jelenti, éppen ezért lenyűgöző ez a játék. Legyen akár kezdő, akár profi játékos, mindenki megtalálhatja a neki való szórakoztató és egyben izgalmas fajtát. Ehhez azonban először el kell sajátítania az alapokat, melyek segítségével bonyolult stratégiákat dolgozhat ki és egyre jobb játékossá válhat.

Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy Magyarországon a 18 év alattiak – a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék (tombola) kivételével – szerencsejátékban nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Megosztás
Tegek: játékpóker