Kategóriák: DorogHírekSport

Öt hónap után először hazai pályán bajnokin

Március 8. óta nem került sor bajnoki mérkőzésre Dorogon, így hosszú idő után léphet pályára csapatunk hazai környezetben. A katasztrófálisan végződött pécsi bajnoki nyitányt követően a 2. forduló hétközi meccset hoz a mieinknek. A rajton elszenvedett kiütéses vereség után sok érdemlegeset aligha lehet mondani – Szabó Gyula cikke.

Nem a legjobb előjelekkel készültek a dorogiak a vasárnapi bemutatkozásra, hiszen a bajnoki rajt hetében több játékos is sérüléssel bajlódott, akikre nem számíthatott Németh Szabolcs vezető edző. Köztük a legfájóbb, a leggólerősebb és rutinos Délczeg Gergely kiesése, amit tovább tetézett, hogy olyan játékosok szorultak a kispadra a pécsi vendégszereplés során, akik évek óta stabil és meghatározó pontjai a kezdő tizenegynek. Amikor a mérkőzés előtt csapatot hírdettek, bizony nem kis szorongás futott át a dorogi híveken. Mindjárt a meccs legelején előttünk adódott egy igen kecsegtető gólszerzési lehetőség, de ezzel el is lőtte a gárda a puskaporát, majd jött a gyorsan bekapott gól a 12. percben. Azonban nem elég, hogy hamarjában hátrányba kerültünk, alig öt percre rá a védelem tengelyének masszív pontja, Dlusztus András sérült meg, akit a hosszas ápolás ellenére is le kellett cserélni. A kényszerű csere hatványozottan szerencsétlenül sült el, ugyanis a Dlusztust váltó Berkóról kaptak a hazaiak 11-est, amelyet biztosan értéksítettek. Mondhatni, ezzel nagyon hamar eldölni is látszott a mérkőzés, főleg, hogy három perccel a bekapott második gól után az ici-pici sanszunk is elúszott arra, hogy vissza tudjunk jönni a meccsbe. Ígéretes helyzetet követően Tóth Barnabást állította meg szabálytalanul az utolsó hazai védő, de a megítélt szabadrúgáson kívül semmilyen következménye nem volt az esetnek. Újabb pár perc leforgása alatt pedig két bombagóllal gyakorlatilag kivégeztek bennünket a vendéglátók a 32. percre. Innen már csak az volt a kérdés, mennyire súlyos vereségbe szalad bele a csapat? A dorogiak közül egyedül Mursits Roland teljesítményét értékelhetjük, aki bravúros hárításaival nem egy esetben további góloktól védte meg kapunkat. A roppant gyenge napot kifogó dorogiaktól még a szépítésre sem futotta és csúfos, megalázó vereséggel kezdték a bajnoki évadot, egyben sikeresen mindjárt sereghajtókká váltunk. Amit viszont feltétlenül dícséretet érdemel, az a dorogi szurkolók pécsi sportszerűsége.  A lehetetlen meccskezdési időpont ellenére mintegy 15 fős szurkolói tábor utazott le Pécsre, hogy buzdítsa a fiúkat, ami már önmagában is sok pécsi drukker szimpátiáját nyerte el, azonban szurkolóink a hatalmas hidegzuhany ellenére és 0:4 után is lelkesen szurkoltak. A mérkőzés utáni gesztusuk – miután megtapsolták a hazai csapatot – , teljeskörű rokonszenvet váltott ki a helybeliekből. Dícséretes és követendő példa minden szempontból a dorogi fanok cselekedete, ami amúgy is jellemzi őket évtizedeken át. Ha ezúttal csapatunk ugyan nem is, de szurkolóink bizonyosan tovább növelték a dorogi klub és a város hírnevét.

Akár az évad mottója és követendő példája lehet, amit ez a kép kifejez és jelképez. A dorogi szurkolók Pécsen a meccs után gratuláltak az ellenfél játékosainak.

A Siófok osztozott sorsunkban, amely még alul is tudott múlni bennünket, ugyanis hazai pályán gázolta le őket a Haladás 5:1 arányban. Azonban még így is megelőznek, mert a lőtt góljuk erőnyerő az azonos gólarány mellett. Szintén kínos vereséget mértek a tavalyi meglepetés- és sikercsapatra, a Csákvárra a Gyirmót otthonában, miután a győri alakulat sima 3-0-ás zakóval küldte haza őket. Azonban nem csak a méretesebb vereséget elszenvedőknek hozott csalódást a nyitány. A néhány hónapja még NB I-es Kaposvár otthon kapott ki 1-0-ra a Nyíregyházától úgy, hogy a nyírségiek egyik szabályos gólját meg sem adta a játékvezető. Az ezúttal is nagy reményeket szövögető Győr is pont nélkül távozott Ajkáról. A hazaiak 2-1-re verték őket és hasonló arányban kaptak ki a szintén nagyobb elvárásokkal pályára lépő szegediek odahaza a Békéscsaba ellen. Az első számú bajnokjelöltnek kikiáltott Vasas hazai pályán vereséggel felérő 1-1-t játszott a Kazincbarcikával és még szaladnia is kellett az eredmény után. A másik favorit, az NB I-ből kiesett Debrecen ugyan behúzta hazai környezetben a meccsét a Budaörs ellen a hajrá perceiben szerzett mindent eldöntő góllal, de aligha lehettek elégedettek. Szolnokon a MÁV is minimális 1-0-ás győzelmet aratott az újonc Szentlőrinc felett, bár nyilván a Tisza partján ennek örültek a helyiek.

A Dorogi FC 2020-21-es évadbeli kerete

Szerdai ellenfelünk, a Soroksár kiizzadta otthon a minimális 1:0 arányú győzelmét az újonc DEAC ellen, igaz sokat tettek a sikerért a hazaiak. Ezáltal halyzeti előnyből és sokkal nyugodtabban várhatják a dorogi vendégszereplésüket. A fővárosi gárda sorrendben ötödik bajnoki éve csoporttársunk. Legutóbb tavaly október végén Soroksáron találkoztunk egymás ellen, ahol 3-1-es dorogi siker született. A tavasszal esedékes hazai meccsünk a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet okán elmaradt. Itthon viszont nem csak, hogy 9 éve nyertünk ellenük utoljára (3-0-ra), de kifejezetten rosszabbak a mutatóink velük szemben idehaza. 

Teljes mérlegünk a Soroksár ellen: 15 mérkőzésen 6 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, 20:20-as gólarány.

Hazai mérlegünk: 7 mérkőzésen 2 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség , 7:11-es gólarány.

Mind a mérlegen, mind a jelenlegi helyzetünkön volna mit javítani. Ezúttal is csak előre szabad tekinteni, a pécsi kisiklásból pedig okulni kell.

Szabó Gyula