Kategóriák: HírekKék hírek

Gondatlansága miatt halt meg az apósa

Megismételt eljárásban két év próbaidőre ítélték azt a 43 éves lábatlani nőt, akinek gondatlansága miatt halt meg az apósa.

A Győri Ítélőtábla a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádirata alapján megismételt, másodfokú eljárásban gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt mondta ki bűnösnek azt a 43 éves lábatlani nőt, aki nem gondoskodott az apósáról, melynek következtében a sértett meghalt.

Ahogyan arról korábban az ügyészség beszámolt a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészég vádiratot nyújtott be azzal a fiatal nővel szemben, aki 2016. január 26. napján a 81 éves beteg, önmagát ellátni nem képes, mentálisan sérült apósának a felügyeletéről nem gondoskodott. Amíg ő aludt a sértett a kulcsra nem zárt házból egy pulóverben kiment a kertbe, elesett, majd annyira átfagyott, hogy a kórházban életét vesztette.

A Tatabányai Törvényszék a vádlottat felmentette, mely döntését a Győri Ítélőtábla helyben hagyta azzal a lényegi indokolással, hogy a vádlottnak nem volt jogszabályból, szerződésből eredő kötelessége gondozni a vádlottat, ezen túlmenően minden tőle telhetőt megtett, azt pedig előre nem láthatta, hogy a sértett kimegy a házból és ott elesik, majd pedig megfagy. Az ügyészség felülvizsgálati indítványára a Kúria a Győri Ítélőtábla határozatát hatályon kívül helyezte és új másodfokú eljárás lefolytatására utasította.

A megismételt eljárás eredményeképpen az ügyészség indítványának megfelelően a Győri Ítélőtábla gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt bűnösnek mondta ki a vádlottat tekintettel arra, hogy a vádlott a fennálló gondossági kötelezettségét megszegte, amikor nem zárta be a bejárati ajtót mielőtt aludni tért, cselekménye következményét pedig azért nem láthatta előre, mert a tőle elvárható figyelmet elmulasztotta, a sértett testi épségének védelme érdekében nem tett és nem is akart semmit tenni.

Ezért a magatartásáért a bíróság a vádlottat kettő év időtartamra próbára bocsátotta, enyhítő körülményként vette figyelembe a javára, hogy a vádlott büntetlen előéletű, két kiskorú gyermekről gondoskodik, azt, hogy a sértettnek saját sorsú betegsége is volt, továbbá a jelentős időmúlást.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Megosztás