Kategóriák: Hírek

Több mint hatszáz település nyert forrást közösségi terek fejlesztésére a Magyar Falu programban

Több mint hatszáz település nyert összesen tízmilliárd forintot közösségi terek fejlesztésére a Magyar Falu program keretében, köztük Nagysáp, Máriahalom, Neszmély, Dömös és Leányfalu is.

Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten közölte: a pályázatok kedvezményezettjei a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak ott működő egyházközségei. Mindkét célcsoport közösségi tér kialakítására, fejlesztésére pályázhatott legfeljebb 30 millió forintig, valamint közösségszervező egyéves foglalkoztatására, maximum hárommillió forintig.

Gyopáros Alpár hozzátette, hogy a közösségi szolgáltatás az önkormányzatok alapfeladata, de 2010 előtt, a balliberális kormányok idején „adósságcsapdába kergetett” önkormányzatok „még a kötelező feladataikat is alig tudták ellátni”.  A mostani kormány azonban ehhez a tevékenységhez is jelentős forrásokat biztosított a kistelepülési önkormányzatoknak. A pályázattal pedig az ehhez szükséges infrastruktúra-fejlesztéshez járulnak hozzá.

Kiemelte, hogy Magyarországot és az egész világot pap- és lelkészhiány sújtja, így nem ritka, hogy egy vidéki plébános, lelkész három-négy, vagy akár hat-hét településen is szolgál, és emiatt nem marad ideje a „közösségszervezés hagyományos feladatára”. Tájékoztatása szerint a pályázatnak köszönhetően foglalkoztatandó közösségszervező a világi feladatok ellátásában tudja segíteni, tehermentesíteni a helyi papokat, lelkészeket. Kitért a települések üresen maradt plébániaépületei felújításának fontosságára is, hogy azokat az egyházközségek használhassák, és nyitottá tehessék a világi közösségnek is.

A program mostani 600 kedvezményezettjével együtt idén már hat pályázaton hirdettek nyerteseket, számuk meghaladja a kétezret – jelezte, hozzátéve, hogy a következő hetekben újabb pályázatok eredményeit ismertetik, és újakat is meghirdetnek.

Támogatási összegek településenként:

  • Nagysáp Község Önkormányzata: 24.446.944 Ft
  • Máriahalom Község Önkormányzat: 12.408.088 Ft
  • Neszmély Község Önkormányzata: 2.969.460 Ft
  • Dömös Község Önkormányzata: 24.056.069 Ft
  • Leányfalu Nagyközség Önkormányzata: 29.998.219 Ft

Forrás: MTI