Kategóriák: EsztergomHírek

Új szakképzési centrum alakul Esztergomban

Augusztus elején létrejön az Esztergomi Szakképzési Centrum – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Schanda Tamás, az innovációs tárca parlamenti és stratégiai államtitkára.

Tanévkezdésig alakul még a leendő középiskolásokat fogadó intézményi kör is. Az országban működő, több mint 380 szakképző intézményt így összesen 41 központ irányítja majd. Az esztergomi centrum élére még keresik a leendő főigazgatót és kancellárt.

„Magyarországnak szüksége van jól képzett, sikeres fiatalokra, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy fejlesszük a szakképzést.” – tette hozzá az államtitkár. A miniszterhelyettes emlékeztetett arra is, hogy az önálló Esztergomi Szakképzési Centrum létrehozását Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezte, mivel a helyi iskolák eddig a tatabányai központ alá tartoztak, a térség földrajzi tagoltsága miatt azonban az új felállásban sokkal jobban ki tudják majd elégíteni a város és a környék képzési igényeit.

A szakképző iskolák életébe országszerte nagy változások köszöntenek be ősztől, hiszen most debütál majd az új szakmajegyzék és a megreformált iskolaszerkezet. Szeptembertől 174-féle alapszakma tanulható ingyenesen, ezeket ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolában tudják elsajátítani a fiatalok. Az első időszakban mindkét iskolatípusban ágazati alapképzés zajlik, ami vizsgával zárul, s ezután szakosodnak a tanulók, illetve kezdik meg a vállalati környezetben történő gyakorlatozást. A technikum elvégzésekor egyszerre kap érettségit és szakmai bizonyítványt a diák. A képzéseket lezáró szakmai vizsga sikeres megszerzésekor 150-300 ezer forintos pályakezdési támogatás jár, túl azon, hogy már a tanulmányok teljes ideje alatt is mindenki kap ösztöndíjat. Ez kezdetben 8-15 ezer forint, ami a képzés vége felé, a szorgalmas tanulók esetében eléri a minimálbért is.

Újdonság lesz a leszakadók számára induló orientációs évfolyam: ez egy kompetenciafejlesztő év, amely során nyolcadikból elballagott, ám tanácstalan tanulók eldönthetik, hogy milyen irányba menjenek, hogyan is folytassák a tanulmányaikat. Ugyancsak most indul a lemorzsolódókat célzó Dobbantó program is, ez utóbbi azoknak szól, akik 16 éves korukban még mindig az általános iskola padját koptatják, vagy onnan is kibuktak.

Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: TSZC Géza Fejedelem Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának Facebook oldala

Megosztás