Kategóriák: Hírek

Beutazási korlátozásokról döntött a kormány

Az Operatív Törzs javaslatára szigorít a határellenőrzésen a kormány – jelentette be július 12-én, vasárnap délelőtt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A döntés értelmében vörös, sárga és zöld kategóriába csoportosítják az államokat. Külön szabályok vonatkoznak majd a magyar állampolgárokra és a hozzátartozóikra, valamint a többiekre. Viszont hazai korlátozó intézkedések nem lesznek. A korlátozások kedden éjfélkor lépnek hatályba.

Ha sárga, vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor megvizsgálják és amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, karanténba kell vonulnia. A karantén kiváltható, ha igazolt negatív tesztet mutat be valaki az elmúlt 5 napból. Amennyiben sárga jelzésű országból külföldi állampolgár lép be Magyarországra, akkor mindenképpen karanténba kell vonulnia. A vörös jelzésű országokból érkező külföldiek számára megtiltják a Magyarországra történő belépést.

A legkockázatosabb, vörös jelzést Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország Észak-Macedónia, Koszovó, Moldova, Montenegró, Ukrajna, valamint az Ázsia és Afrika országainak nagy része kapta.

Sárga kategóriába került Románia, Portugália, Bulgária, Svédország, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Japán, Kína.

Mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért egyelőre zöld kategóriába sorolták, a többi – nem említett uniós ország – is a zöld kategóriába tartozik. Aki innen érkezik az korlátozás nélkül beléphet az országba.

Fotó: mediaklikk.hu

Megosztás
Tegek: koronavírus