Újabb fejlesztések indulhatnak megyénk kistelepülésein

A TOP újabb döntése Kömlődön, Kesztölcön és Bokodon tesz lehetővé újabb fejlesztéseket.

Összesen 180 millió forint támogatást hagyott jóvá a napokban az Irányító Hatóság a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban – tájékoztatott Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A legnagyobb összeget, 100 millió forintot, Kömlőd pályázata nyerte, melyből a Kömlődi vízfolyás két partja mentén egy-egy záportározót alakítanak ki. A kétoldali tározók egyike folyamatosan vízzel töltött lesz, így rekreációs célokat is szolgálhat majd.

Kesztölc hosszú évek óta küzd a csapadékvízzel: a község északi részével határos domboldalról szabályozatlanul zúdul a településre a szőlőskertekről, és a földterületekről a nagy mennyiségű csapadékvízzel összegyűjtött hordalék, iszap és sár. A most elnyert 30 millió forintból olyan létesítmények készülhetnek, amik lelassítják a vizeket és visszatartják a szállított hordalékot, s ezáltal megvédhetik a Művelődési Ház környékét.

Bokod település határában két forgalomcsillapító szigetet alakítanak ki, hogy lassítsák a rendszerint nagy sebességgel lakott területre érkező járműveket. Az egyik a Dad felőli úton létesülhet, a másikat pedig a Pusztavám irányából érkezőket készteti majd lassításra. Mindez 50 millió Ft-ból valósulhat meg. – Bokodon az önkormányzat, szintén uniós TOP-támogatásból mintegy 4 hektáros modern, infrastruktúrával ellátott iparterületet alakít ki a helyi és a betelepülő kis- és középvállalkozások számára. A mostani projekt során létrejövő forgalomcsillapítók a leendő iparterület miatt megnövekedett forgalmat is csillapítják majd – tette hozzá Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

Borítókép: Bogáth István kömlődi polgármester és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a helyszíni bejáráson együtt örülnek a százmilliónak. 

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Sajtó