Kategóriák: EsztergomHírek

A polgárőröket ünnepelték Esztergomban

Július 1-jén regionális polgárőr napot tartottak Esztergomban, a királyi várudvarban. Az eseményen Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye polgárőrei vettek részt.

A rendezvényen köszöntötték a meghívott vendégeket, köztük Popovics Györgyöt, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnökét, Dr. Urbán Lászlót, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatóhelyettesét, Dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét, Markos Györgyöt, az Országos Polgárőr Szövetség, külkapcsolatokért felelős elnökhelyettesét, Farkas Gábor rendőr dandártábornokot, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrkapitányság vezetőjét, Dr. Varga Péter rendőr dandártábornokot, a Fejér Megyei Rendőrkapitányság vezetőjét, Dr. Fellegi Norbert rendőr ezredest, a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság vezetőjét, Kun Csabát, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, Cseh Istvánt, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, Dézsi Jánost és a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnökét.

A köszöntők után Popovics György vonult a pulpitushoz. Beszédében elmondta, hogy külön öröm, hogy a Komárom-Esztergom megyeiek mellett szólhat a Veszprém és Fejér megyeiekhez is, hiszen mi hárman vagyunk azok, akik a magyar királyok kultúráját a legjobban tudjuk ápolni. Kiemelte, hogy nagyon sok kiváló megyei szervezet van, az egyik ezek közül pedig a polgárőrség. Hozzátette azt is, hogy ismeri megyénk polgárőreit, hiszen mint megyei elnök, minden rendezvényen a polgárőrök az elsők, akikkel találkozik. Végezetül elmondta, hogy nagyon fontos az is, hogy az a tevékenység, amit a polgárőrség végez az országban és a megyében, milyen komolyan kiegészíti azt a tevékenységet, amiket a különböző szervezetek végeznek és nagyon megható, hogy mindezt ellenszolgáltatás nélkül, jó akartból, jó szándékból végzik.

Popovics György beszéde után Dr. Pintér Sándor miniszterelnök helyettes, Magyarország belügyminisztere levélben köszönte meg, az ország valamennyi polgárőrének önkéntes és áldozatos munkáját, amelyet a konferanszié olvasott fel.

Markos György beszédében elmondta, hogy a márciusban elindult koronavírus-járvány okozta nehézségekben a polgárőrök is maximálisan kivették a részüket, például idős embereket is támogattak, ha kellett ételt, vagy gyógyszereket vittek. Itt mutatkozott meg, hogy egymás nélkül nem megy. Visszaemlékezett, hogy a polgárőrség a közrend és a közbiztonság ürügyén jött létre, nagyon szerényen „a magyar rendőrség meghosszabbított civil kezeként”. A 90-es években még nehezen fogadták el a polgárőrséget, mostanra pedig már középszintű képzéssel rendelkező polgárőrök vannak az utcákon. Kiemelte azt is, hogy rendkívül fontos, hogy a polgárőrök legyenek tisztában a saját lehetőségeikkel, a törvényt betartva szimpátiát keltsenek a lakosságban.

A köszöntők és a beszédek után belügyminiszteri, országos rendőrfőkapitányi és polgárőri elismeréseket adtak át.

A polgárőr kitüntetéseket Dr. Túrós András adta át. Dr. Pintér Sándor a Köz Szolgálatáért Érdemjel ezüst fokozatát adományozta Kun Csaba megyei elnöknek.

Térségünk polgárőrei közül, Bende Jenő, az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület tagja, Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést kapott. Jutalomban részesült Sujbert Gábor, a Nyergesújfalu Városi Polgárőr Egyesület elnöke és Szíjgyártó Csaba Gábor, a Tokodaltárói Polgárőr Egyesület elnöke.

Farkas Gábor dandártábornok pedig Sárkányölő Szent György emlékérmet adományozott Benedek Istvánnak, a Tokodaltárói Polgárőr Egyesület tagjának, melyet Szíjgyártó Csaba Gábor, az egyesület elnöke vett át.

Lehoczki Dávid