Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Zárójelentés – filmajánló

Sinkó Gyula újságíró ajánlja mindazoknak Szabó István új alkotását, a Zárójelentést, akik még nem látták mozivásznon! A nyergesújfalui 10’s mozi megnyílt végre és műsorára tűzte a filmet, így akár helyben is megnézhetjük a filmes remekművet.

Szabó István a magyar film nagymestere, ezzel a filmjével igazán bizonyítja, hogy mindent tud, amit egy filmcsinálónak tudnia kell! Nem használ grandiózus tereket, szemkápráztató filmtrükköket, mégis tudja, mivel varázsolja el a mozi látogatóit!

A filmben szereplő apró karakterek – az elálló fülű költő-postás (Orosz Ákos), a bandzsa kocsmáros-csillagjós (Szarvas József) és a vasútállomáson üldögélő öregember (Andorai Péter – utolsó filmszerepe) – egytől egyig pontosan kidolgozottak! Szabó István színészvezetése zseniális!

Brandauer, mint a rendező alteregója, a nyelvi nehézségek ellenére is maradandót alkot! Eperjes Károly papja nem túljátszott, visszafogottan is telitalálat! Udvaros Dorottya egy-egy apró rezdülése varázslatos, tökéletesen hat a filmvásznon! Csomós Mari mogorva anyukája és Stohl András gonosz polgármestere is remek színészi munka, játékuk jól ellenpontozza a pozitív hősöket!

A helyszínek is gondosan kiválasztottak, nagyon jó a többször visszatérő csónakos miliő, személyesen is nagyon örültem az ismerős Dunakanyar utcáinak, belső udvarainak, a házak gyönyörű belső tereinek! (Koltai Lajos operatőr, Kentaur díszlettervező, Szakács Györgyi jelmeztervező) Egyszerű, csaknem mindennapi, mégis szívhez szóló és megrázó történet az öregedésről, a meg nem értésről, a falu és a faluban élő emberek lélektanáról. Rólunk szól a film, és még valamiről: a zene soha meg nem szűnő csodájáról.

Mindenkinek ajánlom a filmet, a magyar filmszakma legjobbjainak alkotását! Legközelebb 2020. július 1-jén szerepel a nyergesújfalui 10’s mozi műsorán!

A nyergesújfalui moziban egyébként a következő egy hétben a következő filmeket tekinthetjük meg: Zárójelentés, Lassie hazatér, Sötét vizeken, Latte és a titokzatos varázskő, Mint egy főnök, Tess és én – Életem legfurcsább hete, Közel a horizonthoz, Bloodshot, A láthatatlan ember, Úriemberek, Emma, Talpig fegyverben, AVA.

Részletes moziműsor>>

Sinkó Gyula

Borítókép: Zárójelentés Facebook oldala

Megosztás