Sikkasztás miatt felelhet

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélhetik, valamint a kár megtérítésére kötelezhetik azt a férfit, akinek a vállalkozása az esztergomi kórházba egy felvonót telepített volna. A vállalkozó az előleget megkapta, viszont a munkálatokat nem kezdte meg.

Az Esztergomi Járási Ügyészség a jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki az esztergomi kórház által részére betegfelvonó beszerzésére átutalt több, mint öt és félmillió forintot saját megélhetésére fordított.

A vádirat szerint a férfi egy budapesti gazdasági társaság képviseletében arra vállalkozott, hogy az esztergomi kórház részére betegszállító felvonót szerez be, és épít be. A kórház a vállalkozói díj felét, 5.683.250 forintot 2018. augusztus 29. napján átutalt a gazdasági társaság bankszámlájára, azonban a vádlott által képviselt Kft. a felvonó építésébe nem kezdett hozzá, a kórház megkeresésére nem válaszolt, a vádlott telefonon is elérhetetlenné vált.

A vádlott az előlegként átutalt pénzösszeget a bankszámláról több részletben felvette, azt nem a felvonó beszerzésére, hanem a megélhetésére fordította.

A bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg, a vádlott elismerte, hogy felélte a sértett által átutalt összeget.

A vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a vádlottat tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje, valamint kötelezze arra, hogy a sértettnek okozott kárt térítse meg.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó