Kategóriák: HírekKék hírek

Nem fizette a gyerektartást

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélhetik azt az apát, aki mintegy fél milliós tartásdíj hátralékot halmozott fel. A férfi korábban sem fizetett tartásdíjat, ez miatt egyszer már közmunkára ítélték.

A vádirat szerint a férfit a bíróság 2017-ben tartási kötelezettség elmulasztása vétsége miatt közérdekű munka büntetésre ítélte.

A vádlott 2018. augusztus 1. napját követő időszakban mindvégig munkaképes volt, alkalmi munkákat folyamatosan vállalt, amiből havi kb. 120.000 Ft rendszeres jövedelme származott, azonban a tartásdíj-fizetési kötelezettségének önhibájából nem tett eleget. 

A vádlott a vádemelésig eltelt 23 hónapot figyelembe véve összesen 529.000 Ft elmaradt tartásdíj hátralékot halmozott fel, melyből 60.000 Ft-ot megfizetett gyermeke gondviselőjének, így a vádemeléskor fennálló hátraléka 469.000 Ft.

A polgári jogi rendelkezések szerint a kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának a korlátozásával is köteles.

Az Esztergomi Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Megosztás