Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van

„Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” címmel indít új sorozatot Lieber Tamás a dorogimedence.hu portálon. A hétvégente jelentkező magazin a földrajzi ismeretek átadásán túl, a természetvédelem és a kulturális emlékek védelmére hívja fel a figyelmet. A kezdő részt június első hétvégéjén publikáljuk.

Társaimmal felnőtté válásom, vagyis az 1990-es évek eleje óta keresem, kihasználom az alkalmat és lehetőséget a természetjárásra, a túrázásra az utazásra, amelyekre fényképezőgépem is elkísér. Nem tartom profi fotósnak magam, inkább lelkes amatőrnek, akit szinte kezdetektől az ismeretterjesztés szándéka vezérel. Vallom, hogy bár sok fotó önmagában is rengeteget elmond egy tájról, egy épületről vagy a rajta szereplő emberekről, igazi történet mégiscsak a fotós képről írott elbeszéléséből kerekedik ki belőle.

Amikor az 1990-es évek végétől különböző ismeretterjesztő magazinok szerzője lehettem, utazásaim során akarva, akaratlanul is egy-egy jó cikk témáját kerestem, és fotóimat is igyekeztem úgy megkomponálni, olyan dolgokat láttatni, hogy arról a későbbiekben is mesélni tudjak.

Bár az internetes, online médiafelületek térhódítása háttérbe szorította a nyomtatott sajtót, ma is jó érzés kézbe venni egy-egy folyóiratot, különösen, ha az ember a saját képeit, írásait látja viszont bennük, miközben jól tudja, hogy olvasottságuk ma már meg sem közelíti az előbbiekét.

Valamikor a 2000-es évek elején az Élet és Tudomány (ÉT) folyóirat egyik szerkesztője felkért „hátlapcikkek” írására. Ez a komoly múlttal és hagyományokkal rendelkező ismeretterjesztő hetilap esetében a teljes hátsó borítót kitöltő képet, és a hozzá tartozó, belső oldalra kerülő egyhasábos szöveget jelenti; amolyan bővített, kicsit mesélős képaláírást. Ezekből az elmúlt 20 évben rengeteget készítettem, persze több belső cikk mellett. Idővel sajnos, ahogy az adott lapszám (és nem feltétlenül a tartalom) aktualitását vesztette, a nyomtatott sajtótermékek pedig archívumokba, könyvtárak polcaira kerültek, sok más mellett ezek a cikkek is eltűntek.

Igaz, ma már rengeteg sajtóterméket digitalizáltak, így egyes anyagok mégiscsak kereshetővé válnak, de csakis statikus formában (digitalizált újságoldal).

Szóval az ÉT hátlapcikkei adták az ötletet, hogy talán egy online felületen is érdemes lenne ilyen jellegű, talán sokak számára érdekes, színes anyagokat közzétenni. Dorogi lévén ezt kísérletképpen a szerkesztő egyöntetű támogatása mellett ezen a dorogimedence.hu portálon szeretném megtenni. A tervezetten hetente megjelenő rovat egyfajta szubjektív válogatás lesz. Fontos leszögezni, hogy a képek témájukban nem, csakis szerzőjük vonatkozásában dorogiak.

A fotókkal elsősorban természeti tájakat, élőlényeket, jelenségeket szeretnék bemutatni, de azért ezt az „egyhangúságot” egy-egy épített környezetet, műemléket ismertető képpel igyekszem majd megtörni. A sorozattal nem titkolt célom, hogy a földrajzi ismeretek átadásán túl a természetvédelem, valamint a kulturális emlékek védelmének fontosságára is felhívjam a figyelmet.

Lieber Tamás