5 éve történt – Bajnoki bronzérmet nyert a dorogi női labdarúgó csapat az NB I-ben

2015. május 31. nevezetes dátumként vonult be a dorogi versenysport több, mint száz éves történeteben, amely egyben a dorogi női labdarúgás csúcspontja is volt. A dorogi hölgyek újoncként hatalmas meglepetésre, de teljesen megérdemelten a dobogó harmadik fokára állhattak a legmagasabb osztály 2014-15-ös bajnoki évadjában. Erre a nagyszerű teljesítményre és időszakra szívesen emlékezünk még akkor is, ha a dorogi felnőtt női labdarúgó csapat anyagi problámák miatt kénytlen volt nem csak visszalépni a további küzdelmektől, de fel is függeszteni aktív működését. Azóta csak utánpótlás nevelés folyik a hölgyeknél két különböző korosztályban– Szabó Gyula cikke.

Öt éve ilyenkor a dorogi lányok sikerétől volt hangos a magyar labdarúgó sport, miután a bronzérmet eldöntő bajnokin az Astra Hungary FC felett aratott kettős győzelemmel a dobogón végeztek, s mindezt újoncként a női labdarúgó első osztályban. A Dorogi Diófa SE ragyogó eredményének közvetlen előzménye közé tartozik a 2013-14-es NB II-ben szerzett bajnoki cím, amelyet 100%-os teljesítménnyel értek el. A bajnoki címnek köszönhetően osztályozót játszhattak az NB I-be jutásért, amely oda-visszavágón dőlt el a Zalaegerszeg ellen. A dorogiak kettős győzelemmel – előbb a zalai megyeszékhelyen nyertek 3-1-re, majd Dorog 5-2-re – biztosan harcolták ki a feljutást.

A legmagasabb osztályban való szereplés már önmagában is hatalmas sikernek számított, azonban az újonc dorogi csapat egy cseppet sem illetődött meg és alaposan bekezdett a bajnokság elején. Legelsőként Szegeden léptek pályára és gólzáporos, 5-1-es győzelemmel tértek haza a Szegedi Boszorkányok otthonából, majd első hazai élvonalbeli mérkőzésükön az Újpest felett szintén 5:1 arányban diadalmaskodtak. Ezzel máris a tabella élére ugrottak, s a következő fordulóban aratott újabb győzelemmel meg is erősítették éllovas pozíciójukat.

Innentől kezdve váltakozó sikerrel vették a meccseket fordulóról-fordulóra. Jöttek vereségek is – többek között az MTK és a Ferencvárossal szemben -, azonban egyetlen egyszer sem kellett szégyenkezniük és valamennyi mérkőzésen derekasan helytálltak. A bajnokság alapszakaszában, miután minden csapat ellen oda-vissza lejátszották a mérkőzéseiket, a felsőházban végeztek, így a rájátszást az ország legerősebb, legmeghatározóbb csapatai ellen folytatták, így az MTK-val és a Fradival is összesen négyszer találkoztak. Végül az előző évi bronzérmes, a csepeli Astra Hungary FC csapata ellen játszhattak az előkelő harmadik helyért. A dorogi lányok lába nem remegett meg és előbb idegenben Nagy Ágnes góljával nyertek 1-0-ra, majd 2015. május 31-én hazai pályán 3:0 arányban múlták felül vetélytársukat. Ezzel az Asrtrát az újonc Dorog szorította le a dobogóról. Nagy Ágnes ezúttal duplázott és mellette Tóth Barbara is betalált.

Az Újpest ellen idegenben is nyert dorogi csapat

A hölgyek vezető edzője az a Szabados György volt, aki a nyolcvanas évek második felében a Dorogi Bányász SC játékosaként is bizonyított és szerzett hírnevet Dorogon. Segítője pedig Klotz Tamás volt.

A bronzérmet nyert dorogi csapat tagjai: Bakó Dóra, Benkő Mónika, Cseh Katalain, Farkas Katalin, Fogl Katalin, Gőbölös Gabriella (csapatkapitány), Koch Fruzsina, Nagy Ágnes, Nagy-Peti Kitti, Papp Petra, Pinczi Anita, Pintér Violetta, Sándor Zita, Tatai Krisztina, Tenczel Csilla, Tóth Barbara, Törteli Anikó, Ujvári Izabella.

Ujvárit a téli szünetben egy osztrák profi klub igazolt le, így a dorogiak a leggólerősebb játékosuk nélkül folytatták a bajnokságot. Nagy Ágnes pedig Dorogról lett válogatott játékos.

A nagyszerű eredménynek és az élvonalbeli szereplésnek azonban nem lett folytatása, mert anyagi gondok miatt az egyesület visszalépett a további bajnoki küzdelmektől és a felnőtt csapat kényszerűen feloszlott. A dorogi és az egyetmeses magyar sportban betöltött szerepük azonban vitathatatlan és ezeket az eredmények senki sem veheti el tőlük.

Szabó Gyula

Borítókép: A Dorogi Diófa SE bronzérmes csapata a bajnoki érmekkel és a 3. helyezettnek járó serleggel

Megosztás