Kategóriák: EsztergomHírek

A Szentlélek őrzi Jézus feltámadásának az eredményét

„A feltámadásnak, Krisztus megváltó áldozatának a gyümölcse és a záloga a Szentlélek” – hangsúlyozta dr. Erdő Péter bíboros május 31-én, az Esztergomi Bazilikában tartott pünkösdvasárnapi szentmisén.

Az istentiszteletre érkezők maszkban vagy arcot eltakaró kendőben, a testhőmérséklet mérés után léphettek be a főszékesegyházba. A megszokottnál jóval kevesebben vettek részt a szentmisén, a padok előtti székek – melyeket kellő távolságra helyeztek el egymástól – üresek maradtak – írja a hidlap.hu

Az evangélium után dr. Erdő Péter mondott szentbeszédet, melyben hangsúlyozta: Jézus az, akiben megmutatkozik Isten győztes szeretete az emberiség számára. És a Szentlélek őrzi Jézus feltámadásának az eredményét.

Az esztergom-budapesti érsek szerint a keresztény pünkösdről pedig azt szokták mondani – de mondják méltán az utolsó vacsora történetéről is -, hogy ez az Egyház születésnapja. Tehát több lépésben, több ünnepélyes pillanatból kirajzolódó módon megszületik az Egyház.

Az érsek kitért arra is, hogy két dolgot kap az Egyház, amikor megkapja a Szentlelket: egyrészt öröm, békesség tölti el, mert bocsánatot kap az ember és így lehetőségünk van arra, hogy új emberré szülessünk.

– A másik, amit kapunk: a küldetés. Krisztus küldetését kell folytatnunk a történelemben. És ehhez a kettőhöz kapjuk meg a Szentlelket az állandó bocsánat, az állandó újjászületés képességét, és a Szentlelket, aki alkalmassá tesz minket arra is, hogy a küldetést teljesítsük is – fogalmazott.

A bíboros a nyelvek csodájára is kitért: Ahogyan a Bábeli torony elbeszélésében az ember Istentől önállósítani akarta magát, és ezért egymást sem tudta megérteni többé, ezért megzavarodott a nyelve és ellenségeskedni kezdett egymás között, úgy Pünkösdkor, a bocsánatot megkapva, Istenre hangolódva, egymás szavát megérti az emberiség.

– Ezt az egyesítő, ezt a szeretet és békét adó Szentlelket ünnepeljük a mai napon és kérjük, tegyen képessé bennünket a bocsánat elfogadására, tegyen képessé bennünket egymás megértésére és szeretetére és tegyen képessé arra a küldetésre, amit Krisztus az egész Egyháznak adott – jelentette ki.

Dr. Erdő Péter hozzátette: ez az a küldetés, amelynek teljesítésére ma új lendülettel indulunk. Két és fél hónappal ezelőtt fokozatosan felfüggesztették a templomokban a nyilvános liturgiát, de nap mint nap bemutattak a szentmiseáldozatot az Egyházért, önmagunkért és az egész világért.

Ezen túl felfedezték azt is, hogy hogyan erősíthetik a hívő közösséget szentmisék, elmélkedések és más programok sugárzásával.

– Megérintett minket az összetartozás érzése. Talán azt is mondhatnám, hogy rég elfelejtett erővel izzott fel bennünk a szeretet. Amikor a bérmálásokat, az elsőáldozásokat őszre halasztottuk, amikor Ferenc pápa jövő év szeptemberére helyezte az Eucharisztikus Világkongresszust, tudtuk, hogy ebben is a Gondviselés működik. Talán nem várt módon, de mégis időt kaptunk a további lelki felkészülésre, a megtérésre és az imádságra – tette hozzá.

A főpásztor utolsó gondolatként azt mondta: mi is azt kérjük a Szentlélek Úristentől, hogy újítsa meg életünket, itt Esztergomban, a bazilikában, családjainkban, hazánkban és az egész világon.

Fotó, forrás: hidlap.hu